luni, 25 martie 2013

O seară literar-artistică de zile mari


Violeta Moraru,
Sef oficiu, Filiala Târgovişte

 Dl. prof. dr. C. D. Zeletin spunea:  Viaţa medicului scriitor e împărţită dramatic între medicină şi literatură. E un truism. Maliţia presupusă a celor din jur pândeşte acul cântarului ce arată care din cele două îndeletniciri prevalează. Literatura universală şi cea română a înregistrat de-a lungul timpului nume sonore de scriitori care au profesat medicina: Francois Rablais, Mihail Bulgacov, Anton Cehov, Arthur Conan Doye, Vasile Voiculescu, Augustin Buzura, Ion Cuzuioc etc.

Pe data de 21 martie medicul scriitor Vladimir Halipli a împlinit vîrsta de 60 de ani. Cu această ocazie, Cenaclul literar- artistic Ideal de la Biblioteca Naţională condus de scriitorul Vasile Căpăţină, în parteneriat cu Cenaclul La Târgovişte condus de medicul scriitor Ion Cuzuioc au organizat o seră literar-artistică de zile mari. A fost o sărbătoare romantică, fiecare invitat a căutat în buzunarul inimii sale cele mai frumoase cuvinte pentru a le adresa omagiatului. Lectorul Universitar Lidia Gosu îl numeşte Omul care poartă soarele în inimă şi în suflet iar căldura lui o împarte la toţi care îl înconjoară. Veşnic îndrăgostit, sălăşuind sufleteşte în împărăţia lui Eros, Vladimir Halipli ne-a surprins plăcut cu o nouă carte: Apocalipsa iubirii. Cartea a patra a iubirii, fiind precedată de Apostolul iubirii, Raiul suferinţelor iubirii si Infernul plăcerilor iubirii. Primele trei cărţi au fost lansate la Filiala Târgovişte, în cadrul Cenaclului literar-artistic La Tâgovişte.

Despre romanul Apostolul iubirii Nina Slutu–Soroceanu spune că nu se citeşte ca ceva simplu, distractiv, dar trebuie să te scufunzi în rînduri ca să-l poţi gusta din plin. Este o carte scrisă nu pentru Uniunea Scriitorilor, ci pentru că autorul are de spus nişte lucruri fundamentale pe care trebuie să le cunoaştem cu toţii. Ion Diviza îl catalogheaza prozator-poet care se apropie de ceea ce are omul mai luminos; şi iubirea e cel mai luminos lucru. Domnul Halipli crează o literatură sinceră şi nu are nevoie de critica literară, ci se gîndeşte la eul său, se descoperă pe sine. Trebuie să ne bucurăm că în societatea noastră avem oameni atît de luminoşi şi curaţi la suflet.

Despre personalitatea şi sufletul mare a lui Vladimir Halipli a vorbit Ion Cuzuioc, Ludmila Plopa, Sandu Aristin Cupcea etc. Nicolae Dabija, pe lîngă frumoasele cuvinte de felicitare, l-a citat pe Cehov care spunea că are două iubiri: medicina şi literatura. Medicina este soţia, literatura este amanta; pe ambele le iubeşte şi nici una nu se supără. În cadrul Cenaclului a fost interpretat pentru prima dată un cântec pe versurile lui Vladimir Halipli, muzica – Ilie Văluţă, voce – Octavian Mîndrilă ( România ).
Luna sfîntă iese plină
Din al mării veşnic val;
Unduită e lumina
Taie mare pîn - la mal
( Hayku )

Vasile Căpăţină a adus la cunoştinţa publicului că a văzut lumina tiparului volumul lui Vladimir Halipli în colecţia 101 poeme.  Cîntecele patriotice, romanţele de dragoste, versurile, glumele au încins sărbătoarea. În încheiere Vladimir Halipli a mulţumit publicului prezent şi a definit ca o ştiinţă care trebuie învăţată. Scriu cărţi ca să învăţ oamenii cum să trăiască fericiţi.