marți, 2 aprilie 2013

Nu poţi lăsa urme pe nisip atîta timp cît stai jos


                                                                         Eugenia Plămădeală 
                                                              bibliotecar pricipal, Filiala „Alba Iulia”

În cadrul acordului de colaborare dintre biblioteca noastra şi Asociaţia Obştească „Centrul de Dezvoltare a educaţiei în Moldova”  un grup de elevi de la liceele „L. Deleanu” şi „P. Rareş” au participat la o întâlnire cu Corina Covali şi Vera Ardjonandri, membre ale Asociaţiei pentru a discuta la tema „Voluntariatul şi impactul social”. Scopul întâlnirii - atragerea tinerilor voluntari în cadrul centrului. Centrul se preocupă, în special, de educaţia copiilor abandonaţi de familie şi de societate. Cei care doresc să devină voluntari, pentru a activa în diverse grupuri de educaţie şi agrement adolescentin, au nevoie de o pregătire specială în cadrul centrului, avînd o  vârstă nu mai mica de 16 ani.
Voluntarii instruiţi vor învăţa copiii să: depăşească situaţiile de conflict, să-şi stăpînească emoţiile, atunci când vor să se exprime, să se împrietenească cu alţi copii, să fie smerit, să se poată integra în societate şi sa depăşească  orice  complexe în acest mod să devenind, poate şi ei, membrii unui astfel de centru.
Celor prezenţi în sală li s-au prezentat câteva filmuleţele, din experienţa acumulată, unde adolescenţi se odihnesc în timpul verii, îmbinând utilul cu plăcutul, frumosul şi odihna.
Preadolescenţii care ajung la un astfel de Centru se încadrează într-o echipă , apoi  se formează grupe mai mari în scopul facilitării  comunicării cu cei din anturaj. În acest mod ei se împrietenesc, învaţă cum să se comporte într-un mediu social extins, cum să ţină cont de părerea fiecărui membru în parte.
Mesajul şi scopul celor care fregventează Centrul este transmis printr-un citat: „M-am întrebat cum pot să ajut pe alţii?”. Voluntarii, care deja activează în cadrul Centrului, au compus şi o melodie, prin care încearcă să atragă atenţia tinerilor, asupra procesului de educaţie a persoanelor dificile, meditînd asupra unor fapte care pot bucura, inima, sufletul şi conştiinţa.
 Membrii Centrului, consideră că mediul în care trăim,  trebuie îmbogăţit cu fapte bune, cu un comportament cuviincios, care să ne demonstreze naturaleţea şi sensul cuvîntului „Omenie”.
Noi, acceptăm şi încurajăm activitatea de „pescuire” a voluntarilor din rândul liceenilor care frecventeaza biblioteca noastră şi din motivul că, o parte dintre ei sunt atraşi şi în grupurile de voluntari ai bibliotecii. Iar experienţa pe care o capătă în cadrul Centrului este utilă nu numai celor care o acumulează, dar şi nouă, bibliotecarilor, din motivul că impactul activităţii unor astfel de voluntari instruiţi este mai mare, în special, atunci când sunt încadraţi în cadrul Taberei de lectură şi agrement a bibliotecii sau în activităţi şi programe culturale extramuros cu copii din familii vulnerabile sau cu disabilităţi.