marți, 23 aprilie 2013

Reflecţii de Ziua Bibliotecarului (din partea liceenilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”)


 O bibliotecă nu poate fi concepută fără bibliotecari. Ei sunt cartea de vizită a unei biblioteci. Stabilirea unor relații frumoase ale copiilor cu biblioteca depinde de nivelul intelectual, de abilitățile lor de comunicare. Munca de bibliotecar include nu numai cunoașterea meseriei în sine, ci capacitatea de a oferi informația necesară cititorului, pe care nu-l poți lăsa să plece cu  mai multe întrebări decât a avut atunci când a pășit pragul bibliotecii. Bibliotecarul trebuie întotdeauna să vadă biblioteca cu ochii cititorului, iar cititorul – s-o vadă cu mintea bibliotecarului.

Daniel ROTARI, elev în clasa a VI”b”

Bibliotecarul este persoana a cărui carcter este dominat de seriozitate, sinceritate și corectitudine, o fire puternică care întotdeauna știe să se întoarcă de unde a pornit, este o persoană pe care te poți baza, știind să te asculte și care dă dovadă de multă înţelepciune. „Biblioteca este templul învăţăturii, iar învăţătura a eliberat mai mulți oameni decât războaiele din istorie” – (CARL THOMAS ROWAN).

Emilia CONOVALI,  elevă în clasa a VI”b”

În această zi frumoasă,

Împânzită de lumină,

Cartea –ți stă mereu alături,

Permanent ca o regină.

La mulţi ani - îţi spunem tare,

La mulți ani, bibliotecare!

Ușa să o ți-i mereu deschisă

Celor dornici de cunoştinţă.

MihaI MARANDICI, elev în clasa a VI„b”

 

            Dacă cartea este izvorul cunoștințelor, atunci oceanul nemărginit cu mulţimile de cărți a fost, este și va fi biblioteca. Ea ne deschide tainele vieţii. Odată ce există biblioteca va exista și dorința de a citi.

Laurenţia BULBUC, elevă în clasa a IX„b”

O Domniţă prea frumoasă

Eu văd azi în fața mea,

Şi mereu ne dă povață,

Și ne-nvață a căuta

Cărțile cele mai groase


Îmbrăcate-n catifea.

Noi s-avem înțelepciune

Şi dorinţă de-nvăţa...

Cărţi avem destule,

Biblioteca-i casa Ta!

Mihaela MEREUȚĂ, elevă în clasa a IX„b”

 

,,Accesul la informație, la știință și la cultură sunt drepturi fundamentale ale omului, care, împreună cu dreptul la educație, sunt recunoscute peste tot în lume ca elemente cheie ale unei dezvoltări durabile a umanității și a progresului economic și social”.

                                        (Conferința  IFLA, COPENHAGA, 1997)

            Biblioteca trebuie să fie forul care asigură nemărginit dezvoltarea umanității, iar bibliotecarul trebuie să fie acel conducător care îi ascultă și ține cont mereu de sugestiile și propunerile subalternilor și prietenilor săi, astfel, omagiindu-și existența în fiecare clipă trăită. Biblioteca, este templul cunoștințelor umane și casnice, este istoria noastră și viitorul nostru. Un templu al cunoştinţelor, reprezintă imaginea totală a unui grai, a unor cercetători anumiți. Cum avem grijă de biblioteca noastră, așa imaginea graiului nostru este transpusă în istoria omenirii.

            Mai astăzi sunt bibliotecile în vogă? Sau alegerea tuturor este deja Internetul? Răspunsul la această întrebare se regăsește în cugetul fiecăruia. Probabil că Internetul a depășit biblioteca la categoria volumul informației, însă  nu și la calitatea acesteia; sau alții aleg Internetul pentru că susțin globalizarea, iar alții preferă biblioteca pentru că vor să se simtă mai speciali; sau poate că unii aleg Internetul deoarece este o sursă mult mai rapidă de căutare și obținere a informației, însă alții – biblioteca pentru mirosul exclusiv de carte, de filă într-un mod sau altul, fiecare și-a  ales biblioteca sa, iar unii, chiar ambele. Un lucru este cert că, progresul Internetului nu este posibil de stopat, însă bibliotecile nu vor fi date uitării niciodată. ,,O mică bibliotecă ce crește în fiecare an este o parte onorabilă din istoria unui om” (Henry Word Beecher)

Victor GRIGOREȚ, elev în clasa a XII„c”

Selecţie, Elena Roşca, director, Biblioteca „Alba Iulia”