joi, 11 aprilie 2013

Scriitorul Ion Diordiev la Filiala „Ovidius”


 Recent, în incinta Bibliotecii „Ovidius”, micuții din clasa I a Liceului „Mihai Viteazu” s-au întîlnit cu poetul și epigramistul Ion Diordiev. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, distins om al culturii naționale, care are în palmaresul sau mai mult de  10 mii de articole publicate în presă.

La întîlnire, publicistul a vorbit despre creația domniei sale, despre ce semnifică un aforism genul pe care cel mai mult îl preferă și despre influența tehnologiilor inovaționale asupra tinerilor învățăcei. Deasemenea scriitorul a încercat să convingă copii de oportunitatea citirii sitematică, dîndu-le diverse povețe despre cum trebuie să lectureze eficient, deasemenea îndemnîndu-i să fie binevoitori în tot ce fac.  Discuția a fost presărată și cu glume inspirate din viața de școlar, care încălzeau atmosfera.

După întîlnire Ion Diordiev a afirmat: „Întîlnirea de astăzi mi-a plăcut foarte mult, a fost o întîlnire de suflet, una foarte frumoasă, în primul rînd copii aceștia citesc și cunosc foarte mult, sunt deștepți și pot să treacă foarte repede de la o temă la alta.Trebuie să educăm dragostea pentru citit, iar întîlnirile cu scriitorii, sunt unele dintre cele mai binevenite momente pentru a dezvolta la copii dragostea de a răscoli și a căuta.”

Deși sunt doar în clasa întîi tinerii cititori au manifest o receptivitate în  parte la capitolul întrebări, fiind  interesați în special de părințiii și de copilăria scriitorului, precum și de faptul cînd va apărea o nouă carte de povestiri. Învățătoarea Aculina Cîrnaț care a însoțit picii la intrevederea cu Ion  Diordiev a menționat „Venim de fiecare dată cînd suntem invitați la astfel de întîlniri cu scriilorii, pentru că  prin aceasta noi încercăm să cultivăm dragostea de carte, mai ales de carte bună. De astă dată copii au citit cu plăcere „Peștele cu picioare”, au fost momente foarte hazlii, încercînd chiar să definească ideea și mesajul fiecărei istorioare în parte”.

Întînirea de astăzi se include în planul de activități ale Bibliotecii „Ovidius”, orientate spre familiarizarea cititorilor cu literații autohtoni.   
Elena Lascu, MA USM