luni, 29 aprilie 2013

Trei culori şi-o singură credinţă…


Ludmila CAPIȚA, bibliotecar principal, Filiala „Transilvania”
Tricolorul unește-n cuget frații, 
Pe pământul lor străbun,
 Pe vecie aici și acum!"
 (Gheorghe Vrabie).

Ziua Drapelului naţional al Republicii Moldova este sărbătorită la nivel naţional pentru al treilea an consecutiv, la 27 aprilie. În ajun de  Ziua Drapelului la Filiala „Transilvania” s-a desfășurat o activitate inedită, în cadrul Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”. Îmbrăcați în haine naționale, cu bentițe tricolore la brâu, la mâini, participanții s-au manifestat într-un mod deosebit, aducând un omagiu Drapelului național. Moderatoarea activității, o inimoasă, patriotă a neamului, a fost Sabrina Costache, elevă în cl. XII-a, coordonator Alexandra Tănase, profesoară.                                                                                                                                                                   

Dna Alexandra Tănase, a rostit câteva cuvinte, marcând importanţa momentului. „Tricolorul –  simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii. Albastru simbolizează speranţa oamenilor la o viaţă mai bună, galbenul – bogăţia poporului, iar roşu ne aminteşte de sângele vărsat în lupta pentru libertate”.                                                                                                                                                                     

Activitatea a început cu o evocare: poezia „Sub tricolor”de Vasile Militaru, recitată de Ana Gabor și Ștefan Dubceac, care a răscolit sufletele tututor celor prezenți La activitate. Apoi au urmat exegezele: „Drapelul de Stat al Republicii Moldova", prezentată de Șendrea Cristina cl. a VI-a, „Tricolorul îl avem din strămoși", Dana Nagară, cl. a VI-a, „Tricolorul are istorie" prezentată de Elena Bajurea, cl. a IX-a,  „Tricolorul este un Drept al nostru", de Margareta Canciuc, cl. a XII-a Lm1, care la fel au demonstrat, că elevii sunt călăuziți de ideea națională, de patriotism, de consolidare.                                                                                                                                 Punctul culminant al activității au fost cele trei concursuri: Concurs de creație „Tricolorul meu” (lucrat în diferite tehnici, cu diferite dimensiuni), concurs de desene: „Tricolorul – fenomen natural”, concurs de creații proprii, care ne-au surprins cu creativitatea, originalitatea lucrărilor expuse, nemărgintă este creația umană.                                                                                                                                                 

Juriul  competent, format din 5 persoane au apreciat la justa valoare „capodoperele” concurenților, fiind o etapă destul de dificilă, deoarece toate lucrările au fost remarcabile, dar fiind un concurs s-au desemnat cele mai din cele mai creative, care au fost premiate cu diplome.                                                                                La finele activității a urmat un Moment poetic cu genericul „Tricolorul unește-n cuget frații…”. S-au declamat poeziile: „Deșteptarea României” de V. Alecsandri, recitat de Alexandra Cenușă, Corina Ispac ; „Tricolorul" de George Coșbuc , recitat de Irina Pîslaru, Cristi Olaru, Valeria Donici, Irina Lupu; „Tricolorul” recitat de Aurora Luchian și Cristina Străinu, „Curcubeul” de Grigore Vieru, recitată de Vlada Usatîi, cl. a VI-a; „La stema țării” de Gheorghe Vrabie, recitată de Diana Damir, etc.                                                                                



Pe notele cântecelor: „Trei culori” de Grigore Vieru; „Dorul Basarabiei – destinul nostru de veacuri”,  „Trei culori" de Ciprian Porumbescu, s-a încheiat activitatea, dedicată Drapelului, fiind la a 3-a ediție.   Nelipsiți la ședințele Salonului sunt și personalități notorii ale neamului. De astă dată oaspete drag a fost epigramistul Efim Tarlapan.   

Biblioteca „Transilvania” a organizat tradiționala expoziție de carte cu volume dedicate drapelului, o prezentare a istoricului drapelului prin imagini video proiectate, cu scopul de a reaminti publicului elemente esențiale, reprezentative, ale istoriei.     Elevii care au participat la această activitate au avut posibilitatea de a cunoaşte taine din istoria drapelului, pe care nu le cunoşteau. A fost o activitate de neuitat, pe potriva unei biblioteci în serviciul comunității.