joi, 25 aprilie 2013

Vedeta Bibliotecii „I. Mangher”


Andiana Mihalachi,
șef oficiu, Filiala  „I. Mangher”

Cu prilejul zilei Bibliotecarului, Biblioteca Municpală „B.P.  Hasdeu”  a inițiat  campania O VEDETĂ ÎN BIBLIOTECĂ.   În cadrul  acestei campanii, în Biblioteca „I. Mangher”  s-a desfășurat întîlnirea cu  scriitoarea, jurnalista,  traducătoarea Miroslava METLEAEVA.

Nu e un secret că doamna Miroslava este o bună prietenă a bibliotecii noastre și pe bunădreptate poartă numele de vedetă. Iată că și întîlnirea de astăzi a avut  un caracter amical, găsind o formulă inedită de interacţiune cu copii scriitoarea le-a captivat atenți cu amuzantele ghicitori din cartea sa Bukvaria. La rindul său, țiporeii noștri (participanții programului Țipor)  au recitat poezii din această carte fiind foarte mîndri de sine că deja știu alfabetul și la fiecare literă au recitat cîte o poezie.

La întrebarea: „De ce a decis să devină scriitoare?”, doamna a mărturisit  că adoră copii, că are cinci nepoţi de diferite vărste.  Majoritatea  din poeziile din cartea ”Bukvaria” sunt scrise despre ei și pentru ei, și că un cadou mai bun decît cartea nici nu poate exista. 

Mare le-a fost mirarea copiilor cînd au aflat că seria de cărți Walt Disney cu poveștile lor îndrăgite a fost tradusă  din limba română în rusă de doamna Miroslava. Fiecare din copii a spus că are măcar cîte o carte din această serie de povești  și le - au numit pe cele preferate.

Dar surprizele nu s-au terminat aici:  la întîlnire a fost prezent și Benjy Fox Rosen – compozitor, bursier al Fulbring Program,  încă un mare prieten al micuților noștri utilizatori. Benjy se află în Moldova mai puțin de un an, ”inspiră aerul culturii evreilor basarabeni”, vorbeşte la perfecţie româna și a reuşit să se împrietenească cu micii cititori ai bibliotecii noastre. După o serie de master clase, impreună cu Benjy, copii au învățat un cîntecel  hazliu în limba idiș, pe care l-au cîntat în semn de recunoștință pentru doamna scriitoare.

Și  cum spune vorbă înțeleaptă: „Finis coronat opus” (sfîrșitul încoronează opera), la finele activității directoarea Bibliotecii „I. Mangher” Ana Bațmanova i-a îmînat Miroslavei Metleaeva Certificatul de mulțumire pentru participarea la campania ”O vedetă în bibliotecă”, semnat de doamna Lidia KULIKOVSKI, director general BM ”B.P.Hasdeu”.

Ultimul acord a fost fotografia tuturor participanților cu vedeta Bibliotecii “I. Mangher” MIROSLAVA METLEAEVA.