miercuri, 8 mai 2013

Omul Omeniei – Valeriu Machedon


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


O amintire luminoasă pentru cei care l-au cunoscut pe Valeriu Machedon a fost  lansarea cărţii O viaţă trăită intens: Valeriu Machedon, concepţie şi realizare: Gheorghe Colţun şi Eugenia Machedon. Şi nu întâmplător au venit la Biblioteca „Onisifor Ghibu” la data de 2 mai, activitatea fiind organizată în memoria acestui mare patriot al Neamului în preajma zilei sale  de naştere.
  Prezentarea cărţii a fost realizată de cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, care a reflectat un portret viu şi bine accentuat al acestei personalităţi, conturat în contextul intelectualităţii basarabene.
„O cultură a unui neam nu este numai rezultatul unei întregiri de opere ale marilor scriitori şi cărturari – a ţinut să remarce Vitalie Răileanu –, alături de personalităţile de factură excepţională, care deschid orizonturi gândirii şi fac cunoscut lumii „fiorul nou” al unor sensibilităţi singulare, se înşiruie numeroşi oameni de cultură, de ştiinţă, cu putere creatoare modestă, sau mai bine zis – neafişată excesiv. Printre aceştia a fost, fără putinţă de tăgadă, şi doctorul în pedagogie Valeriu Machedon. Aceşti oameni de bunăvoinţă formează acea vastă categorie de spirituali, precum Valeriu Machedon, ce cultivă, săvârşindu-şi conştiincios, în domeniul profesional, o activitate cotidiană, găsind de cuviinţă de a lua parte la viaţa culturală.
Valeriu Machedon s-a definit nu numai prin pregătirea de specialitate, dar printr-o instruire generală, dobândită prin lecturi îndelungi. Spirit riguros, dezvoltat în disciplinele ştiinţifice ale pedagogiei, Profesorul Machedon a deprins din această perioadă de formaţie, ca şi din activitatea sa ca învăţător şcolar, calitate de căpetenie ale pedagogului Valeriu Machedon: observaţia exactă a realităţii, gândire raţională, presupunând o raportare a faptelor la cauze. Se întregesc, în acest mod, liniamentele unui umanism profesoral: rigoare ştiinţifică şi simţ etc.
 „Cine a fost El – Planeta Valeriu Machedon? Răspuns la această întrebare veţi găsi în prezentul volum, scris cu drag de rude, prieteni şi oameni buni, care l-au cunoscut şi l-au apreciat. Sper că această carte va deveni, în primul rând, o moştenire spirituală pentru actuala şi viitoarele generaţii ale arborelui genealogic Machedon și, în al doilea rând, o lume întreagă va afla despre viaţa trăită din plin de către o personalitate a Neamului nostru, acela care a fost, dar şi rămâne, Valeriu Machedon, prin urmele pe care le-a lăsat pe acest pământ, prin faptele care l-au caracterizat ca Om, prin cetatea pe care şi-a înălţat-o cu dragoste şi bucurie spre dăinuirea celor dragi sufletului său generos şi plin de lumină” (p. 133-134).
Acestea-s doar confirmări din cuprinsul volumului O viaţă trăită intens: Valeriu Machedon, care dezvăluie caracterul Omului, cât şi generalizarea faptelor consemnate în aceste pagini”  – a afirmat în încheiere cercetătorul  literar Vitalie Răileanu.
Profesorul universitar Gheorghe Colţun, realizatorul conceptului acestei ediţii  comemorative,  a venit cu multe detalii din viaţa acestui om de excepţie, care şi-a iubit atât de mult pământul natal, meleagurile copilăriei, familia.       
Ana-Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău,  a ţinut să menţioneze, îndeosebi, faptul că Valeriu Machedon şi-a susţinut deviza pe care o avea în viaţa sa: „Merită să-ţi dai toate forţele pentru înfăptuirea un gând bun!”. Şi a mers dârz în realizarea iniţiativelor sale.
Chişinăuienii se mândresc cu această familie, deoarece la iniţiativa lor au fost făcute multe lucruri bune în municipiu, s-au organizat  evenimente şi s-au implementat proiecte  cu caracter socio-cultural pentru îmbunătăţirea vieţii concetăţenilor.
Scriitorul, istoricul şi omul politic Valeriu Matei a reiterat în amintirile sale evenimentele tensionate din august 1989, deoarece anume atunci l-a cunoscut pe Valeriu Machedon, care s-a inclus plenar în activitatea mişcării de eliberare naţională. În febra anilor ’90 avea o  luciditate şi un calm interior de invidiat, urmând apoi ani grei şi tumultoşi în viaţa sa. Directorul Institutului Cultural Român, Valeriu Matei a declarat că apreciază mult apariţia acestei cărţi, deoarece este important să elucidăm şi să aducem la realitate evenimentele acelor ani, trebuie să ne amintim mereu de  cei care sunt adevărate valori ale acestui neam.
            Fiind orheian, Valeriu Machedon a luat din locurile copilăriei sale – tăria stâncilor de la Orheiul Vechi, mândria şi măreţia arborilor seculari din Codrii Orheiului, iar freamătul acelor stejari şi tei trăieşte în copiii şi nepoţii săi – a ţinut să remarce Tatiana Colţun, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Teoretic  cu Profil de Arte „Nicolae Sulac”.
            Au venit cu aprecieri şi opinii aparte despre Omul Omeniei care a fost Valeriu Machedon amicii de şcoală, colegii de facultate şi cei din timpul activităţii sale pedagogice, dar şi colaboratori ai companiei „StarNet”, care sub egida Dumnealui a obţinut o dezvoltare de succes şi deosebite performanţe. Aici şi-a regăsit şi  mulţi prieteni.
Frumoase amintiri despre Valeriu Machedon au prezentat membrii familiei sale – sora  Tatiana, soţia Eugenia şi fiul Alexandru, un continuator demn al tatălui său, care, fiind Director  General al Companiei „StarNet” continuă crezul promovat de Valeriu Machedon pe parcursul vieţii sale: „Este important cum trăim şi nu cât trăim!”.
            Clipe emoţionante pentru cei prezenţi au fost momentele artistice ale activităţii: rectalul de versuri  „Bucuraţi-vă” de Dumitru Matcovschi, „Marii bărbaţi” de Vasile Romanciuc, prezentat de elevi de la Liceul „Nicolae Sulac” şi desigur, interpretarea în voce şi chitară de către tânărul Cristian Lupaşcu a melodiilor pe versuri de Adrian Păunescu  – „Rugă pentru părinţi” şi „Telefon peste moarte”.
În încheierea activităţii a fost proiectat un film documentar despre viaţa şi activitatea lui  Valeriu Machedon.