joi, 30 mai 2013

Pentru tine, mamă

Eugenia Plămădeală,
                                                                 Bibliotecar principal, Filiala “Alba Iulia”

În 28 mai curent Biblioteca “Alba Iulia” a găzduit o lansare de carte intitulată “Pentru tine, mamă”, autor Diana Obada-Bozianu. Autoarea, Diana Obada-Bozianu, este interpretă de muzică uşoară, şi educatoare la Grădiniţa nr 185 din cartierul de reşedinţă al bibliotecii noastre.
Nu orice persoană are darul de a percepe sufletul copilului, de a se putea apropia de naivitatea şi interesele lui. Diana Obada-Bozianu ne surprinde cu această culegere de poezii închinate mamelor prin intermediul personalizării fiecărui copil din grupa pe care a crescut-o până în pragul şcolii. Autoarea motivează astfel tematica abordată în carte: “...  în preajma sărbătorilor de 8 Martie, Ziua Mamelor, educatorii întâmpină dificultăţi în căutarea poezioarelor şi scenariilor pentru matinee care se organizează în grădiniţe la începutul primăverii. De aceea am decis să întind o mână de ajutor colegilor, în selectarea materialelor pentru scenarii, oferindu-le drept cadou cartea “Pentru tine, mamă”. 
Versurile sunt pline de gingăşie, sinceritate, voioşie pentru cele mai iubite fiinţe din lume: mame.

După prezentările de rigoare ale cărţii şi autoarei, am dat curs recitalului de poezie din cartea nou-nouţă pregătit de autoare şi copiii din grupa dânsei, care vor abandona grădiniţa, în curând, vor merge, la toamnă, în clasa I-a.  Micuţii au recitat cu atîta duioşie, pafos şi căldură sufletească poeziile: “Scumpa noastră mamă”; “Pentru tine mamă”; “Sărut mâna”; “Iubiţ-o pe mămica”; “Chipul mamei sfânt”; “Tu toate eşti, mămico”; “Numai mama ştie”; “Te felicit”; “Ca o stea”; “Tare te iubesc”; “Vreau să-ţi dărui”; “Cadou pentru mămica” şi altele.
În sală au fost prezenţi grupe de copii de la grădiniţele din cartier, nr. 185, 186 şi 183. Copii de la celelalte grădiniţe au venit pregătiţi şi ei cu poezii din carte, şi, foarte sinceri, ne-au povestit că au venit la bibliotecă curioşi să o cunoască pe autoare, care este şi o educatoare de grădiniţă, Diana Obada-Bozianu, şi să-i doreacă mult succes, mai multe cărţi noi.
Aceasta este a doua carte a autoarei, prima, tot dedicată copiilor din grupa pe care o crescuse alţi patru ani la rând se numeşte “Patru anotimpuri, patru surori” şi a fost lansată în 2010 în incinta grădiniţei 185, în parteneriat cu biblioteca noastră. De această dată ne-am dorit să participe şi copii, educatori din alte grădiniţe pentru a o cunoaşte, şi eventual, a-i urma exemplul...
Invitată la lansarea cărţii, radio-reporterul Luminiţa Alexăndreanu de la Radio Moldova 1, emisiunea “Licurici”, a dialogat cu copii despre carte, autoare, despre grădiniţă şi bibliotecă.
 Din discuţia cu autoarea cărţii “Pentru tine, mamă” am înţeles că Diana Obada-Bozianu a devenit poetă şi influenţată de bibliotecă, pe care a frecventat-o insistent de la vârsta copilăriei, citind multe cărţi.
Colega noastră, Elena Tamazlâcaru s-a jucat cu copiii, înscenând poezioarele “Ca o stea”; “Pentru tine mamă”; “Te felicit”; “Tare te iubesc” şi altele. Jocul a completat buna dispoziţie a copiilor, iar sala bibliotecii a devenit o scenă  de sărbătoare. 
Avem convingerea că, apariţia acestei cărţi va stimula copiii să privească cu alţi ochi mamele: să le respecte mai mult, sa le asculte, să le înţeleagă. Iar pe educatori: să-i urmeze exemplul Dianei, sau, cel puţin să vadă şi altă faţetă în educaţia micuţilor.
Autoarea invită pe toţi cei care vor organiza şi participa la matinee şi alte manifestări dedicate mamelor să răsfoiască această carte, în care, cu siguranţă, vor găsi şi poezii pe placul lor. Dânsa acceptă şi opinii, sugestii, critici.

Felicitări, dragă doamnă Diana Obada-Bozianu, pentru această superbă carte!