luni, 27 mai 2013

Prilej de instruire la Biblioteca Judeţeană „O. Goga” Cluj

Larisa STAVER,
șef oficiu, Filiala „Transilvania”

           
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, instituţie de cultură remarcabilă din întreg spațiul românesc, a anunţat câştigarea competiţiei lansate de IREX, în cadrul Programului Biblionet, la categoria Centru de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani” cu accent pe activităţi de educaţie non-formală şi informală.                                                                                                                                           
 În contextul în care misiunea BJC „Octavian Goga” este aceea de a servi interesele de informare, studiu, educaţie, lectură şi recreere ale tuturor categoriilor de utilizatori prin oferirea accesului liber, gratuit şi nediscriminatoriu la informaţie şi cunoaştere, acest proiect vine să completeze oferta de servicii pe care BJC „Octavian Goga” le propune clujenilor aflaţi la vârsta adolescenţei.                                                                                          
Cu ajutorul finanţării primite de la Fundaţia IREX, BJC  „Octavian Goga”  pune la dispoziţia comunităţii un nou serviciu, „TechLab-Laborator pentru dobândirea de abilităţi în utilizarea noilor tehnologii digitale”. Acesta se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 ani dornici să se instruiască în folosirea noilor tehnologii, să se socializeze şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod constructiv şi plăcut. Adolescenţii vor fi susţinuţi în deprinderea noilor abilităţi în utilizarea noilor tehnologii: tablete, playstations etc. Ei vor învăţa să folosească instrumentele digitale, pentru a posta pe bloguri sau pe paginile web, pentru a crea materiale audio-video.                                                                                       
În cadrul noului serviciu, s-au desfăşurat trei categorii de ateliere:    Atelierul de creaţie MovieLab – va contribui la dobândirea sau îmbunătăţirea abilităţilor tinerilor de a realiza materiale video.                                                                                                      ITLab-tehnologie şi loisir este destinat dobândirii sau îmbunătăţirii abilităţilor IT ale tinerilor în utilizarea diferitelor gadget-uri. Atelierul de creaţie MusicLab urmăreşte deprinderea sau consolidarea abilităţilor de realizarea a unor piese muzicale.    
                                                                                                                      

 În data de 22-23 mai 2013, la invitaţia Bibliotecii Judeţene ,,Octavian Goga” din Cluj Napoca am participat ca delegat al BM „B.P. Hasdeu” din partea Filialei „Transilvania”, la Atelierul Naţional şi la sesiunea demonstrativă din cadrul Centrului de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi (14-25 ani), proiect câştigat de BJC „Octavian Goga”  la aplicaţia depusă pentru obţinerea de fonduri pentru astfel de servicii, prin Fundaţia IREX. Aceste două zile au avut un  program de o intensitate consistentă:  prima zi deschiderea activității propriu zise cu mesajul Sorinei Stanca, manager BJC„Octavian Goga”, Paul Andre Baran, director Fundaţia IREX şi reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj. S-au prezentat două teme: Dezvoltarea personală a adolescenţilor şi tinerilor adulţi: particularităţi, metode, trainer Alina Sintoma şi Metode didactico-pedagogice de lucru cu adolescenţii şi tinerii adulţi, expert educaţional Simona Bernat, cu includerea participanţilor într-o activitate interactivă, urmată de cafenea culturală cu tema: Metode de lucru cu adolescenţii şi tinerii adulţi în bibliotecile publice. A doua zi au avut loc cele trei ateliere demonstrative: MovieLab, MuzicLab şi ITLab cu implicarea adolescenţilor în activitate. Atelierele au fost foarte interesante, utile, am căpătat abilități de organizare și implicare a cunoștințelor în lucrul cu această categorie de tineri. BJC„Octavian Goga”, este și rămâne a fi ctitorul Bibliotecii „Transilvania” , mulţumim pentru invitațiile oferite colaboratorilor cu posibilitatea de a participa la lucrările  Atelierului Național  pentru instruirea profesională de calitate și sprijinul acordat pe parcursul acestor 22 de ani.