vineri, 19 iulie 2013

„Lecturile verii” pentru toate vărstele

                                                                           Eugenia Plămădeală,   
                                                         Bibliotecar principal, Filiala “Alba Iulia

Vara este în plină mişcare. Fiecare dintre noi aşteaptă acest anotimp pentru a se desfăta cu o gură de aer la munte, la mare, la ţară… Dar cum să mergi în vacanţă de unul singur, mereu cauţi un prieten cu care să mai stai la sfat. În această situaţie te ajutăm noi, bibliotecarii. Cel mai fidel şi cuminte, inteligent prieten, poate fi, credem noi, o carte bună, un scriitor talentat. Biblioteca propune diverse programe de lectură – “Chişinăul citeşte o carte”, “Ora poveştilor”, dar pentru perioada estivală este binevenit programul “Lecturile verii”. În listele de recomandare bibliotecarul include cele mai recente, cele mai în vogă, cele mai interesante şi captivante cărţi pentru toate gusturile şi vârstele.
Expoziţiile din incinta bibliotecii pun în evidenţă opere jubiliare, autori jubiliari, cărţi noi pentru lecturi din plăcere. De curând Biblioteca „Alba Iulia” şi-a completat rafturile  cu titluri noi din colecţia „Adevărul” şi nu numai. Cititorul care vine la bibliotecă, dar în vara aceasta vin destul de mulţi copii şi părinţi, studenţi, adolescenţi, bunici, pot găsi printre rafturile doldora de cărţi, un titlu de carte intrigant şi, iată, deja avem un prieten sfătos pentru câteva zile însorite sau mai puţin însorite.
Venind mai des la bibliotecă copilul se revede într-o lume fantastică a cărţii, o mulţime de cărţi noi pe care încă nu le-a răsfoit. Deseori, copiii care găsesc pe raft o carte incitantă, se aşează la masă şi, adâncit în citire uită şi de mâncare, şi că îi aşteaptă mama acasă…, regăsindu-se într-o lume cu eroi din poveşti. “Citim şi ne distrăm” – auzim uneori de la copii în discuţii individuale. Probabil, zicem noi, ei se distrează în compania unui prieten foarte bun şi inteligent.


Cartea îşi caută cititorii şi în afara bibliotecii. Acum, vara, bibliotecarul merge mai des la copiii din grădiniţe cu cărţi noi şi adecvate vârstei lor, în special abecedarele, versuri pentru micuţi, poveşti. 
Mulţi chişinăuieni, pleacă vara la odihnă la mare, la munte, dar unii doresc şi să mai citească. Chiar dacă afară plouă cu găleata, noi avem mulţi vizitatori. Întrebaţi de bibliotecari, dacă nu-i deranjează condiţiile meteo de afară şi, dacă nu pleacă la odihnă, ni se răspunde: „Pentru mine să mă odihnesc, înseamnă să citesc o carte bună. Este îmbucurător că biblioteca „Alba Iulia” nu are vacanţă, iar grupurile de copii şi adulţi care vin să caute vre-o carte încă necitită care să le inspire lniştea sufletească necesară unei vacanţe împlinite.
Cu toate că, bibliotecarii de la „Alba Iulia”, împreună cu Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, şi autorităţile publice locale, se află în plină perioadă de pregătire a unui program deosebit de manifestări culturale şi artistice, prilejuit de cea de-a 15-a aniversare de la fondarea bibliotecii, care coincide frumos cu Sărbătoarea Naţională a basarabenilor, Limba noastră cea română, localizând desfăşurarea programului chiar în curtea bibliotecii, pentru ca buiucănenii să aibă parte de o sărbătoare chiar în cartierul în care locuiesc, uşile bibliotecii sunt deschise 9 ore pe zi şi 6 zile pe săptămână pentru toţi cei care caută o carte pentru vacanţă.
Lectura înaripează sufletul, adevărul acestor cuvinte se ascunde în fiecare dintre noi, adevăr care poate fi descoperit, doar atunci când îţi potoleşti setea cu un pahar de apă rece din acel izvor, care este cartea.

Vă aşteptăm, dragi prieteni, lângâ raftul cu cărţi!