vineri, 11 octombrie 2013

Concursul: Chișinăul de ieri, de azi , de mâine utilizând metoda cubul

Larisa STAVER,
 șef oficiu, Filiala „Transilvania”

Joi, 10 octombrie, la Ciocana soarele e mai blând și lucește mai zâmbăreț, fiindcă se simte deja  mirosul de sărbătoare, de sărbătoare mare - Ziua Orașului. La biblioteca „Transilvania” pregătirile sunt în toi, aici comunitatea participă la activitățile desfăşurate de bibliotecă ce fac parte din Decada „Chișinău, Orașul meu”.

Am organizat o activitate mai deosebită și anume concursul: Chișinăul de ieri, de azi, de mâine, utilizând metoda Cubul. O metodă interactivă de lucru în grup ce vizează descrierea, comparaţia, asocierea, analizarea, aplicarea, argumentarea, atunci când se doreşte explorarea unui subiect nou sau unul cunoscut pentru a fi îmbogăţit cu noi cunoştinţe sau a unei situaţii privite din mai multe perspective. Am selectat această metodă  pentru a-i implica pe mai mulţi participanţi. La concurs au participat elevii clasei VII-a de la Liceul moldo-turc „Orizontul” ghidaţi de bibliotecara Corina Hartea. Elevii au fost împărțiți în trei echipe, fiecare echipă cu denumirea sa: I echipă-Chișinăul de ieri, II echipă-Chișinăul de azi, III echipă- Chișinăul de mâine. Toate echipele au avut o singură însărcinare: să caracterizeze orașul Chișinău după următoarele criterii ale metodei Cubul - 1. Descrie. 2.Explică. 3.Aplică. 4. Asociază. 5. Sintetizează. 6.Argumentează pro și contra. La sfârșit împreună cu elevii am construit câte un cub din hârtie pe care au fost notate  cerințele  folosind fiecare dintre cele șase suprafețe ale acestuia. Am dat atenţie acestei  metode  mai mult din curiozitate, şi n-am dat greş căci pe parcursul concursului am observat  că elevii erau foarte degajaţi, se simţeau liber în exprimare. Acest concurs este unul benefic pentru ei fiindcă  solicită  gândirea elevului, dezvoltă abilităţi de comunicare, lărgeşte viziunea asupra temei şi încurajează exprimarea punctelor de vedere individuale. Echipele s-au încadrat foarte repede, ingenios şi creativ. Ideile au fost constructive  şi originale. Chişinăul a fost caracterizat din toate punctele de vedere : geografic, economic social şi cultural. Nu au lipsit nici sentimentele. Se vedea în privirile lor dragostea şi afecţiunea, care au redat-o ulterior prin cuvinte. 

Copiii se mândresc şi iubesc acest oraş - Chişinău. Ei realizează că sunt încă multe de schimbat şi conştientizează că aceste schimbări ţin de ei - viitorul acestui oraş. Copiii au rămas entuziasmaţi şi s-au văzut interesaţi de acest gen de activitate. Prin aceasta am încercat să readucem unele momente istorice de importanță majoră, să cunoaștem mai bine orașul în care trăim, să dezbatem problemele existente și să le găsim soluţii. Ne rămâne doar să continuăm cu activităţi captivante, cu discuţii interesante şi metode atractive pentru a semăna în rândul copiilor, tinerilor dragostea pentru adevăratele valori ale neamului.