joi, 17 octombrie 2013

Larisa Ungureanu şi portretele în timp

Elena Dabija,
director, Centrul Academic Eminescu

„Deprindeţi-vă a preţui oamenii după faptele ce le fac,
nu după acele ce ar fi în stare să le facă.”
Nicolae Iorga

La CAI Eminescu continuă activităţile în cadrul Decadei „Oraşul meu”, care au ca scop promovarea documentelor despre istoria Chişinăului şi cunoaşterea personalităţilor care zi de zi muncesc pentru cultura şi destinul oraşului şi a neamului nostru. Întâlniri interesante şi captivante am organizat pentru liceenii de la L.T. „L. Rebreanu”, „Mihai Eminescu” şi copiii de la Grădiniţa nr. 91 şi nr. 40 cu domniile Ion Daghi şi Raisa Plăieşu, care au avut un dialog cu tânăra generaţie despre preocupările şi activitatea în domeniul profesat, au făcut cunoştinţă cu cărţile editate despre istoria şi oamenii Chişinăului.
O zi deosebită a fost pentru noi şi liceenii clasei XI-a „A” din L.T. „E. Alistar” cu profil teatral, ghidaţi de directorul adjunct Lidia Zuba, deoarece i-am avut ca oaspeţi pe: Larisa UNGUREANU – jurnalistă, critic de teatru şi film, doctor în studiul artelor; Andrei STRÂMBEANU – prozator, dramaturg, poet, scenarist şi Alecu DELEU – istoric, cineast, librar.
Motivul acestei întâlniri a fost o replică a doamnei Larisa Ungureanu, care îmi este şi colegă de breaslă şi activează la Filiala „Târgovişte”, care mi-a zis că nu a fost în vizită la Centrul Eminescu niciodată şi ar dori să organizăm împreună o activitate culturală despre cinematografia eminesciană. Mi-am amintit de această doleanţă a doamnei Larisa Ungureanu când am primit, am înregistrat şi am studiat una din cărţile dumneaei „PORTRETE ÎN TIMP: oameni de teatru şi film”. Am decis să organizez această întâlnire şi să lansăm această carte, deoarece se potriveşte de minune în cadrul Decadei „Oraşul meu”, prin faptul că publicul o v-a cunoaşte pe autoare şi v-a descoperi personalităţile cu renume incluse în această culegere.
Maria Chirilă, bibliotecar principal, a vorbit despre unele crâmpeie din biografia Larisei Ungureanu, care i-a fost şi colegă de facultate, despre cărţile autoarei: „TOT AICI MĂ-NTORC: cronici de teatru” (2011), „Biobibliografia LARISA UNGUREANU: popas în lumea cuvintelor” (2012), despre unele aprecieri cu referire la activitatea sa profesională.
Andrei Strâmbeanu a mulţumit doamnei Larisa Ungureanu pentru articolul scris despre spectacolul „Minodora”, a felicitat-o cu apariţia noilor cărţi şi a mărturisit: „Larisa Ungureanu era foarte dornică de a afla multe, era mereu la spectacole şi filme, alături de actori şi regizori. Curiozitatea şi munca ei nu au fost zadarnice, a scris multe articole şi au apărut aceste cărţi în care ea explică fenomenele şi tainele teatrului şi a filmului, a oamenilor care sunt în acest domeniu. Teatrul trebuie fixat, şi criticii de teatru sunt cronicari.” Dumnealui a mai povestit despre unele momente din creaţia şi activitatea sa, a îndemnat tinerii să fie curioşi, să cunoască istoria, limba, arta, personalităţile neamului şi să „îmbătrânească” mai repede în sens spiritual.
Am prezentat cartea domniei  sale „CONTRAPUNCT” apărută în colecţia „Biblioteca şcolarului”.
Alecu Deleu, fiind şi eroul cărţii „PORTRETE ÎN TIMP: oameni de teatru şi film”, a mărturisit că este bucuros, fiind astăzi împreună cu noi la această activitate şi a vorbit despre autoarea Larisa Ungureanu ca un critic de film foarte important – care „punctează partea bună, dar şi spune și la ce este cazul să mai muncim”. Dumnealui a dat frâu amintirilor despre activitatea sa la „Moldova-film”, despre funcţia sa, la început, ca asistent de regie la Asociaţia de filme documentare „Viața”, despre renumiţii regizori Emil Loteanu, Anatol Codru, pe care-i consideră părinții săi spirituali, a vorbit despre primele sale filme: „Muguri de-nviere” (1989), „Binecuvântare” (1990), „Limba noastră: 31 august 1990” (1991), „Buburuza” (1991), „Mioriţa”, a menţionat, cu regret, dispariţia industriei cinematografice în republica noastră. În final, a adresat un mesaj pentru tineri: „Să faceţi lucrurile care vă plac şi să primiţi satisfacţie de la ele. Deşi ne aflăm în era virtuală, să citiţi cărţi şi să studiaţi ca să aveţi un viitor şi o profesie. Nu uitaţi de carte, precum a spus Umberto Eco: „Cărţile vor supraveţui!”.
Larisa Ungureanu s-a bucuat de prezenţa domnilor Andrei Strâmbeanu şi Alecu Deleu, despre care a scris în cărţile sale, şi le-a mulţumit din suflet pentru că a avut posibilitatea să-i cunoască prin munca şi operele lor create, oferindu-le câte o carte cu autograf.
În discursul său invitata a vorbit despre curozitatea şi dragostea sa încă din copilărie pentru teatru și pentru cărți: teatru la microfon, spectacole, cărţi, lectură, operele de artă, întâlniri cu mari personalităţi; despre perioada benefică, când s-au făcut multe lucruri bune în cultură, şi anume la Teatrul „Luceafărul”, studioul „Moldova-film”; şi-a amintit despre multe piese şi roluri jucate de renumiţi actori de la noi și din alte părți; despre studiile sale şi susţinerea tezei de doctor în studiul artelor la Moscova; despre perioada lui Loteanu, Ioviţă, Gagiu, Druţă ş. a.: „A fost perioada care a coincis cu perioada formării mele ca personalitate. Am realizat că este absolut imperios să fiu în stare, cu cunoştinţele acumulate, să-mi creez propria mea imagine, imaginea unui domeniu sau chiar imaginea unei ţări. Farmecul profesiei de critic este de a „prinde” lumea teatrului şi a filmului în imaginea şi forţa cuvântului scris.” Doamna Larisa Ungureanu a adresat un mesaj tinerilor prezenţi în sală: „Munciţi dacă doriţi să fiţi continuatorii acestei culturi naţionale, trebuie să cunoaşteţi rădăcinile, identitatea, predecesorii acestui neam, fiţi curioşi, citiţi piese, citiți cărți, priviți filme, spectacole. În voi este speranţa ca să apară continuatori ai lui Loteanu, Gagiu, Codru, ş.a.”
Liceenii şi doamna profesoară au mulţumit pentru această lecţie de cultură cu aceste personalităţi şi ne-au scris în Cartea de onoare: „În urma întâlnirii de azi, aproximativ 30 de suflete au avut ocazia de a deschide pasajele vieţii celor care muncesc pentru viitorul nostru: persoane ca Andrei Strâmbeanu, Larisa Ungureanu, Alecu Deleu. Am învăţat cu toţii o lecţie de viaţă, de omenie. În numele Liceului Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” oferim un cuvânt de mulţumire. Sperăm ca în scurgerea timpului să continuăm munca celor de azi. 10.10.2013.”
Autoarea ne-a dăruit pentru colecţia CAI Eminescu cartea „A FI ACTOR” despre actorul de teatru și film Sergiu FINITI cu autograful „Centrului Academic internaţional „Mihai Eminescu” cu drag şi respect de la autoare şi în speranţa că teatrul şi filmul vor ocupa un loc de cinste în activitatea Centrului. 10.10.2013”, iar în cartea „PORTRETE ÎN TIMP: oameni de teatru şi film” a scris „În amintirea unei lansări de carte şi a unor amintiri legate de personalităţile teatrului şi filmului.10.10.2013”.
La rândul său domnul Alecu Deleu a mulţumit pentru invitaţie, ne-a dăruit un volum, care este o reproducere în facsimil a lucrării „HERODOT”, 1645, care a apărut în 2003 în Bucureşi la editura ARTEMIS cu următoarea dedicaţie. „Centrului Eminescu întru promovarea cărţii, lecturilor, istoriei noastre. De la un librar. 10.10.2013”. Această ediţie este o traducere românească publicată după manuscriptul găsit în mănăstirea Coşula de N. Iorga şi apărută sub această formă în Vălenii-de-Munte la Tipografia „Neamul Românesc” în 1909. Dumnealui a apreciat această activitate: „O întâlnire plină de căldură şi întoarcere în timp prin „Portrete.....”-le Larisei Ungureanu dar şi acel public sensibil (elevi din cl.XI) pentru care am avea cel mai mult de spus şi de muncit...Prieteneşte, 10.10.2013”.

Mulţumiri din toată inima oaspeţilor pentru aceste cărţi-donaţii şi invit toţi utilizatorii să lectureze aceste cărţi, ca să descopere file din istorie şi chişinăuieni cu renume, care au lăsat brazde adânci în cultura neamului nostru şi mai trudesc încă pe acest tărâm cu dăruire de sine.