luni, 14 octombrie 2013

Maieştrii cinematografi în ospeţie la Biblioteca „Ovidius”

Natalia Cojoharenco
bibliotecar, Biblioteca „Ovidius”


E toamnă iar în calendar... Şi din adâncul ei misterios se aude melodia fermecată a valsului. O melodie duioasă şi gingaşă având ca dansatori multicolorele frunze ce se desprind din copaci la auzul primei adieri de vânt...

Fascinaţi de culorile toamnei splendide iubitorii de carte şi-au îndreptat paşii spre biblioteca “Ovidius” care şi în anul curent îşi continuă frumoasa tradiție de a desfăşura   Decada “Oraşul meu”. Pe parcurs de o săptămână au avut loc diverse activităţi ce au reflectat viaţa actuală şi istoricul urbei. Pe data de 10 octombrie la bibliotecă a avut loc o frumoasă activitate cu genericul “Chişinău, o capitală europeană” în viziunea cineaştilor Leontina Vatamanu şi Virgil Mărgineanu.

Invitaţi de onoare au fost Leontina Vatamanu regizoare şi scenaristă; Virgil Mărgineanu,  magistru în economie, producător de film şi director OWHTV Studio şi Veronica Bârcă, colaborator la Muzeul de Istorie al Oraşului Chişinău.

A fost o zi frumoasă şi emoţionată pentru studenţii anului I de la Colegiul Politehnic şi de la  Colegiul Industrial de Construcţii care au participat la această activitate împreună cu directoarea bibliotecii dna Tatiana Ambroci. Activitatea a demarat cu salutarea pubilicului de către directoarea Filialei „Ovidius”, dna Liuba Ciobanu. Ea a vorbit despre activităţile care sau desfăşurat în cadrul acestui program şi a făcut cunoştinţă publicului studios cu onoraţii invitaţi prezenţi la această activitate. Despre expoziţia „Bisericile Chişinăului” cu fotografii de epocă şi recente, aduse din patrimoniul Muzeului de Istorie a oraşului Chişinău şi expuse în biblioteca Ovidius ne-a vorbit dna Bârcă. „...E trist că dispar bisericile, orice biserică îşi are destinul său, aşa ca şi un om şi e de datoria noastră să le ocrotim şi să le cinstim”, a spus dna muzeolog.

Următoarea intervenţie a fost a lui Virgil Mărgineanu, care a vorbit  tinerilor despre  cinematografie, ce este un documentar şi cum se petrece magia creării unui film. În cadrul acestei întâlniri a fost prezentat publicului curios filmul documentar „Chişinău, o capitală europeană”, în regia Leontinei Vatamanu. Filmul a fost realizat în cadrul unui proiect de cunoaştere a Chişinăului. „...Poate denumirea lui este pretenţioasă, dar ne proiectăm spre Europa şi trebuie ca Chişinăul să fie un oraş în care oamenii se vor simţi bine, iar monumentele istorice, care ne reprezintă, vor fi restaurate şi nu distruse. Filmul este unul luminos, pozitiv. Sper că veţi îndrăgi oraşul studenţiei voastre”, a susţinut dna Leontina Vatamanu. Filmul a fost realizat în culori vii, atractive. Chiar şi cei care pot spune că cunosc oraşul foarte bine, au găsit multe locuri noi în acest frumos documentar, pe care îl putem numi „carte de vizită a oraşului”.  După vizionarea filmului cineaştii au răspuns la numeroasele întrebări - despre motivul turnării acestui documentar; în cât timp a fost realizat filmul; care sunt planurile pentru viitor, etc, etc.

Finalul activităţii a culminat cu un mic recital artistic pregătit de studenţii de la Colegiul de Construcţii. Ei au recitat versuri consacrate oraşului Chişinău, au fredonat cântece acompaniate la chitară. Publicul prezent în sală şi-a deschis larg inimile şi sufletele pentru a savura minunata muzică şi vocile frumoase ale tinerilor interpreţi, care în combinaţie au format un mănunchi de suflete împletite frumos şi au creat o aură deosebită în sală.

În societatea actuală, preocupată mai mult de problemele vieţii şi în permanenta sa goană după himere, sunt utile şi necesare astfel de activităţi pentru a ne face mai buni, deoarece numai la astfel de evenimente cunoaştem lumea frumoasă şi veritabilă.