marți, 19 noiembrie 2013

Tinerii de azi şi interacţiunea cu Biblioteca

Doina Spătaru,
Şef oficiu, Filiala „Târgovişte”

Tinereţea şi maturitatea nu sunt legate atît de ani,
cît de sufletul omului. Dovada tinereţii e fapta.
(Simion Mehedinþi)
În cadrul Săptămînii Tineretului  consacrată Zilei Internaţionale a Studenţilor,  Filiala „Târgovişte” în parteneriat cu Liceul Profesional nr. 1,  a fost organizată o masă rotundă cu genericul Tinerii în societatea contemporană. Au participat elevi din cl XI. Invitatul acestei Mese rotunde a fost Vitalie Marian, vicepreședintele Asociației ProFamilia. Elevilor le-au fost distribuite pliante despre 18 lucruri care pot fi făcute  înainte pînă la 18 ani.
De multe ori  auzim sau chiar zicem că tinerii din ziua de azi nu mai sunt aşa cum erau,  sau sunt  nepoliticoşi şi stau tot timpul cu nasul pe sus şi nu contează ceea ce le spunem sau le sugerăm. Trebuie să recunoaştem  că  şi noi adulţii ne  grăbim  să judecăm  generaţia tînără şi neexperimentată, dar de ce am vrea o generaţie exact ca a noastră? Tehnologia a evoluat, copii din ziua de azi se nasc cu telefonul în mînă și tableta în braţe, de mici au bone şi alte tipuri de modalităţi prin care părinţii îi integrează într-o lume imaginară iar pe de altă parte, alţi părinţi le comunică modul prin care trebuie să evolueze ca şi copii, şcolari, adolescenţi şi la urmă ca maturi. Ei sunt enorm de deschişi la nou şi au o cu totul altă percepţie asupra lumii decît o avem noi.  Ei sunt într-adevăr viitorul nostru şi trebuie ghidaţi, da, dar trebuie şi înţeleşi şi sprijiniţi în ceea ce fac. Biblioteca încearcă şi îşi doreşte să obţină rezultate bune în privinţa educării lor prin prisma serviciilor pe care le oferă, dar şi să le demonstreze că lumea virtuală şi lumea cărţilor au cu  un tot alt sens. Orice tînăr care intră într-o bibliotecă iese mai informat, mai educat,  mai mulţumit deoarece nu mereu găseşte prin alte reţele de comunicare ceea ce găsesc aici. Tinerii noştri nu sunt în totalitate obsedaţi de tehnologie, au şi alte preocupări în  viaţă, iar   cu ajutorul intrenetului ei gîndesc într-un mod cu totul diferit. Rolul bibliotecii e să le ofere posiblitatea să realizeze ce este mai bine pentru ei, de unde obţin mai multe informaţii şi unde serviciile pe care le caută sunt cele mai atractive, folositoare şi mai bune. Desigur că, va fi mereu o concurenţă între internet şi biblioteci, deoarece fiecare îi atrage prin modalităţi mai comode şi mai atractive, interesante şi utile. Ei  sunt creativii zilei de mîine, viitorii specialişti, părinţi cei care vor gîndi altfel  și care vor trece limitele inimaginabilului. Ei  merită  tot sprijinul nostru şi nu are nici un rost să încercăm să-i transformăm în copii ale noastre. Trebuie să-i sprijinim şi să le ghidăm drumul,  doar ei pot hotărî calea de urmat fie prin noi ca părinţi sau prin instituţii publice.

Deoarece nu putem fi tineri mereu, ea durînd de la 16 pînă la 30 de ani,  în această perioadă a vieții se iau cele mai importante decizii: alegerea profesiei, alegerea partenerului de viață, întemeierea unei familii, creşterea copiilor și educarea altor generații mai departe.