vineri, 1 noiembrie 2013

O întîlnire plină de poezie şi culoare

Liliana Juc,
şef oficiu, Filiala „Târgovişte"

Pe un fundal autumnal, mult auriu, s-a desfăşurat întîlnirea scriitorului Alexandru Plăcintă cu elevii clasei a III-a, Liceul Dante Alighieri, pofesor  Ala Şeptelici. Participanţii, în prealabil, au făcut cunoştinţă cu opera autorului şi cu o deosebită rîvnă au însuşit poeziile propuse. 

Întru valorificarea şi promovarea operei scriitorului Alexandru Plăcintă, dar şi pentru a-şi demonstra calităţile de discipoli tenaci şi talentaţi, şi nu în ultimul rînd pentru a-i face o surpriză autorului, elevii au recitat teatralizat poeziile şi dramatizat o secvenţă din Povestea Focului. După micul şi sclipitorul spectacol, organizat de brava profesoară Ala Şeptelici, publicul respectiv a trecut la un dialog cu scriitorul. Întrebările au fost dintre cele pline de profunzime – Cînd aţi început să scrieţi? De ce scrieţi? Cum vă faceţi prieteni? Aveţi vre-o poezie despre viaţa dumneavoastră? Alexandru Plăcintă le-a răspuns cu răbdare, ba chiar le-a povestit şi întîmplări din copilărie.

Ghiduşii, dar şi dornici de carte şi frumos, au ascultat cuminţi poeziile declamate de autor şi copleşiţi de admiraţie au urmărit pe calculator, imaginile grafice (ce-au ilustrat volumele) executate chiar de autor. Pentru mai multă relevanţă au fost prezentate volumele de poezie (Pe aripi de vînt, O taină, o şoaptă, un vis...), ghicitori (Tot frumosul este-n noi) şi pentru a incita gustul lecturii – narată Povestea Privighetorii Dafi.

Impresionaţi de întîlnirea cu poezia şi frumosul, unii copii, înzestraţi cu harul scrisului, şi-au etalat talentul, recitînd poezii din creaţia lor, pe ei şi pe toţi ceilalţi, scriitorul Alexandru Plăcintă i-a îndemnat să le expedieze dumnealui pentru a fi publicate pe portalul literaturacopii (România).

La final, pentru munca suplimentară şi prestaţia frumoasă, elevii au fost remuneraţi cu nuci şi bomboane, au primit semne de carte elaborate în bibliotecă, iar domnul scriitor şi profesoara, care a avut un merit deosebit în organizarea recitalului, s-au învrednicit cu diplome de menţiune.


După multă poezie, culori şi muzică, copii au adunat nerăbdători autografe de la scriitorul Alexandru Plăcintă.