marți, 17 decembrie 2013

Anatol Moraru – scriitorul care se conformează orizontului de aşteptare al cititorului

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

În deschiderea activităţii, lansarea a două volume semnate de Anatol Moraru Confidenţa unui loser (Ed. Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2013) şi Toţi sunt unu (Ed. TipoMoldova, Iaşi, 2013) directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cercetătorul literar Vitalie Răileanu a ţinut să menţioneze, mai întâi, că operele  acestui scriitor plac mult tinerilor, eveniment confirmat şi de opiniile cititorilor vizavi de culegerea de povestiri Nu mă tentează (Ed. Cartier, 2011), promovată de BM „B.P. Hasdeu” în cadrul programului de lectură  „Chişinăul citeşte o carte” în anul 2011, şi mai ales faptul că în scrierile sale Anatol Moraru reuşeşte mereu să atragă cititorul  într-un univers imaginar, menţinându-l printr-un umor de bună calitate.
Ca de obicei, atunci când se lansează o carte nouă, în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu” se adună multă lume bună – scriitori, critici literari, profesori universitari, dar şi cititori împătimiţi de lecturi de calitate. Fiecare a avut un cuvânt de spus despre autor şi cărţile lansate.
Maria Şleahtiţchi, doctor în filologie, critic şi cercetător literar, s-a confesat publicului prezent: am avut tot timpul conştiinţa că suntem parte integră a literaturii române, care este acolo unde se creează opere literare, oriunde s-ar afla geografic scriitorul, menţionând că Anatol Moraru este primul autor de romane din grupul literar unit în jurul revistei de cultură „Semn” de la Bălţi.   A urmat o mică incursiune în creaţia per total a scriitorului, cercetătoarea accentuând că Anatol Moraru vine cu o primă scriitură ironică, persiflantă – parcă ar da o replică la opera lui Aureliu Busuioc, încă de la prima lucrare editată (Nou tratat de igienă, Chişinău, 2002). A urmat un alt roman, Turnătorul de medalii (Chişinău, 2008),  care a supărat foarte multă lume, deoarece s-au recunoscut în unele personaje. Şi culegerea de povestiri Nu mă tentează (Chişinău, 2011) a provocat multe  întrebări şi presupuneri, cine ar fi eroii din viaţă vizavi de cei din carte. Deseori în textele acestui autor, apar momente surprinse ca evenimente din o anumită perioadă din viaţă, de aceea, citind noile cărţi – Confidenţa unui loser şi Toţi sunt unu – nu e cazul să punem semnul egal între narator şi autor… Scrierile lansate sunt iarăşi foarte provocatoare – găsim o proză dezinhibată, cu un limbaj direct din viaţă, ceea ce alcătuieşte, în fond, miza autorului pentru lectura cărţilor sale.
Reputatul istoric literar Ion Ciocanu, a ţinut să menţioneze în public că Anatol Moraru este şi un bun critic literar, care a văzut în operele scriitorilor, ceea ce nu au reuşit să exprime alţi critici până la el. În lectura textelor artistice ale autorului bălţean,  vede şi simte oameni concreţi, iar prototipurile personajelor sunt deseori oameni pe  care îi cunoaşte. Este important, de fapt, să înţelegem pentru ce şi pentru cine scrie autorul cărţile sale.
Un bun sfat le-a dat elevilor şi studenţilor, prezenţi în Sala Nuciferă a bibliotecii, scriitorul Vladimir Beşleagă: ca să-ţi dai seama despre ce este o carte, nu trebuie să te limitezi la părerile criticilor literari, trebuie să citeşti mai întâi opera. Lansările de carte îşi au rostul lor – ajută posibilul cititor al unei cărţi să înţeleagă mai bine opera, deoarece textele nu pot fi înţelese uşor – uneori sunt necesare unele explicaţii, a conchis maestrul.

            Profesorul universitar Ivan Pilkin a apreciat din start atât Editura „Casa de pariuri literare” din Bucureşti, cât şi Editura „TipoMoldova” din Iaşi, care contribuie enorm de mult la promovarea operelor scriitorilor din Republica Moldova. Cartea „Confidenţa unui loser” o percepe ca o continuare a cărţii precedente – Nu mă tentează. Găsim inserate aici zece nuvele – ca un fel de Decameron al zilelor noastre. Aproape în fiecare nuvelă este un moment erotic, iar naratorul din aceste texte este un om care vede viaţa de la o anumită vârstă, deja. Eroul este deseori un personaj nerealizat în viaţă, cu vise la fel nerealizate – un tipaj specific timpurilor noastre, de aceea chiar dacă fiecare propoziţie este plină de umor, nuvelele se citesc cu un zâmbet crispat, a concluzionat Ivan Pilkin.
            O cititoare i-a mulţumit scriitorului Anatol Moraru pentru apariţia unei noi cărţi, deoarece, chiar dacă nu sunt de proporţii mari, volumele sale sunt totuşi infinite ca impresii de lectură.
            Anatol Moraru a mulţumit atât colegilor pentru sincerele aprecieri, cât şi celor veniţi la lansare – pentru dorinţa de a fi cititori fideli ai cărţilor sale. Desigur, ideea tematică a noilor volume, recent ieşite de sub tipar, continuă temele anterioarelor apariţii, fiind parte componentă al aceluiaşi arhipelag tematic al scrierilor sale. Cu toată sinceritatea scriitorul a recunoscut: „Zilnic când le vorbeşte studenţilor despre literatură şi creaţia literară, implicit vin şi idei pentru a scrie texte despre viaţa de azi, deoarece metaforic vorbind – însăşi viaţa este un laborator de creaţie,  iar pentru a vorbi altora despre lumea din jur trebuie să o cunoşti singur mai întâi”.
Cei prezenţi au aflat şi care este crezul autorului în viaţă: nu trebuie să ne victimizăm, oriunde ai locui, dacă vrei să faci ceva  – nu ai decât să te mobilizezi pentru a crea ceva bun pentru societate. Doleanţa autorului către cititori a fost de a citi cartea cu gândul că putem reuşi în viaţă mai mult!

            Pe această notă de optimism a luat sfârşit frumoasa lansare a celor două cărţi semnate de Anatol Moraru, activitatea fiind filmată şi pentru a fi disponibilă unui public larg de spectatori ai emisiunii televizate „Cultura azi” (TVM, redactor Lidia Popodneac), fiind înregistrată sonor  pentru emisiunea „Convorbiri literare” (Radioul Naţional, redactor, Andrei Viziru).