sâmbătă, 25 ianuarie 2014

De Ziua Națională a Culturii „Luceafărul” ne-a luminat

Larisa Ungureanu,
Filiala Târgoviște

 Ziua Națională a Culturii se sărbătorește în Republica Moldova al doilea an. A fost iniţiativa Parlamnentului Republicii Moldova. ”Considerăm că cea mai potrivită zi în acest sens pentru cultura noastră este ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu”, se arată în nota informativă a iniţiativei legislative.

Filiala „Târgoviște” și-a propus o Oră de lectură: poemul Luceafărul de Mihai Eminescu. La Ora de lectură au participat elevii cl.VII c de la Liceul Teoretic de Arte Doina şi Ion Aldea Teodorovici, care au venit însoţiţi de profesoara de limbă română, doamna Frimu.

După o expunere a datelor biografice a poetului Mihai Eminescu: copilăria, anii de studii, activitatea, a avut loc şi un mic recital din poezia „Luceafărului literaturii noastre”. Au fost declamate poeziile: Ce-ţi dioresc eu ţie, dulce Românie!, O, mamă, dulce mamă, Somnoroase păsărele ş.a. Uneori doamna Frimu declama primul vers, iar elevii continuau poezia. S-a văzut că mulţi elevi cunosc şi poemul Luceafărul, declamând mai multe versuri din celebrul poem.     

Elevii au luat cunoştinţă și de un scurt istoric al poemului: originile, durata lucrului asupra acestui poem, când a fost publicat prima oară, de ce este considerat o capodoperă a literaturii române. La fel, elevii au fost informaţi că poemul „Luceafărul” fost ecranizat de către cineastul Emil Loteanu în 1986. Filmul se numeşte Luceafărul, are 2 episoade, cuprinde și multe scene din viața poetului: copilărie, adolescență, maturitate, întâlnirea cu Veronica Micle (interpretă – actrița Svetlana Toma), care va deveni Muza sa, activitatea sa de gazetar, prietenia cu Ion Creangă, nopțile nedormite când sta aplecat asupra unui vers. În film au fost incluse şi fragmente din baletul Luceafărul, muzica Eugen Doga, montat pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. De remarcat, că interpretul lui Eminescu în adolescență a fost actorul Vlad Ciobanu, iar la maturitate a fost jucat de actorul Vasile Zubcu.

În final, au fost citite mai multe fragmente din poemul Luceafărul şi comentate de elevi. La îndemnul profesoarei, elevii au comentat versul eminescian din Scrisoarea I „și-al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură și l-or duce mai departe”, accentuând asupra ideii că poetul era conștient de valoara sa încă în timpul vieții.

Cu ocazia Zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, copiii au pregătit şi o expoziţie de desene, care ilustrează versurile poetului. Şi biblioteca liceului, unde s-a desfăşurat Ora de lectură, a pregătit o expoziţie din creaţia marelui poet.