luni, 27 ianuarie 2014

Masa rotundă „Miercurea pe la chindii cu Iulian Filip: Pictură, sculptură şi dor de poezie”

Diana ŞONTEA,
şef-oficiu, Filiala „Onisifor Ghibu”

 Miercuri, 22 ianuarie, în incinta Filialei „Onisifor Ghibu”, în cadrul Cenaclului literar-artistic „Sic Cogito”,  în parteneriat cu Cenaclul Miercurea pe la chindii de la Liceul AŞM, a avut loc Masa rotundă cu genericul Miercurea pe la chindii cu Iulian Filip: Pictură, sculptură şi dor de poezie. Invitaţi de onoare au fost Cenacliştii de la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, precum şi scriitorul Ianoş Ţurcanu, pictorul şi criticul de artă Tudor Braga dar şi elevii de la Liceul Academiei de Ştiinţe din Moldova şi de la  Liceele „Spiru Haret”, „Gaudeamus” şi „Prometeu”,  însoţiţi de profesorii lor .
Cu un cuvânt de salut a început manifestarea directorul filialei „Onisifor Ghibu”, cercetătorul literar Vitalie Răileanu, care a fost şi pe post de moderator. Pentru început,  a ţinut să precizeze că şi  anul trecut scriitorul Iulian Filip a venit în faţa utilizatorilor bibliotecii noastre cu lansarea unor volume de excepţie de poezie, deoarece: „Iulian Filip nu întârzie să vină la cititorul său pentru a se confesa „de ce  mă doare inima…”, că doar aşa este întitulat volumul apărut la editura ieşeană TipoMoldova. Este un talent aparte şi un om deosebit, care dăruieşte tuturor câte o bucăţică din bunătatea sa”.
Pictorul şi membrul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Tudor Braga, referindu-se la picturile, semnate de acelaşi Iulian Filip, expuse în sala bibliotecii,  a vorbit despre cum poate pictura îmbina poezia şi cum poezia îmbină pictura,  precizând că: „Iulian Filip trebuie înscris în cohorta oamenilor de cultură. El e talentul care a redat în pictura cărţii, poezia, ceea ce alţii nu o pot obţine”.
 Elevii clasei a 11-a de la Liceul Academiei de Ştiinţe au prezentat în PowerPoint un proiect-comunicare: „Iulian Filip – mentor al creaţiei liceene”,  realizat în baza întâlnirilor de suflet  pe care le-au avut pe parcursul şedinţelor clubului Miercurea pe la chindii, unde au discutat despre cărţile şi galeria varietăţilor de culori, nedescoperite încă pentru mulţi, în operele literare, dar şi în picturile lui Iulian Filip. Una dintre eleve a precizat că întâlnirile cu multe personalităţi din cadrul Clubului Miercurea pe la chindii sunt sufletului liceului, deoarece ştiinţa sufletului o pot învăţa numai de la maestrul Iulian Filip.
Scriitorul Ianoş Ţurcanu ia atribuit prietenului său Iulian Filip, calificativul omului bun: „Avem în faţă un om fericit, bun, care este un altruist absolut, e fericit când face bine, are simţul umorului, nu se supără şi înţelege gluma.”
Doi liceeni de la Liceul AŞM, Elena şi Vlad,  au iniţiat un dialog hipocratic, vorbind despre scriitorul Iulian Filip, dar şi despre poezia si creaţia acestuia, despre inspiraţiile sale şi  prietenii care l-au susţinut pe acest maestru al cuvântului.
Iulian Filip este unul din marii poeţi români de la începutul acestui mileniu, este poetul care n-a venit  în preajma cuiva sa scrie poezia, el o face foarte cuminte, pentru a ajunge aproape de inimile noastre, a mai precizat criticul literar Vitalie Răileanu.
Profesorul universitar Tamara Cristei a afirmat ca orele de literatură de la liceu le face altfel, mai autentice. Ea a apreciat ca fiind foarte binevenite întâlnirile scriitorilor din cadrul clubului Miercurea pe la chindii cu elevii: „avem nevoie de aceste întâlniri, deoarece ele aduc lecturile mai aproape de elevi".
Iulian Filip a constatat că această formulă conjugată între Cenaclul „Miercurea pe la chindii” şi Cenaclul literar-artistic „Sic Cogito” i-a plăcut foarte mult. 
Tinerii au iniţiat o polemică cu scriitorul, vizavi de sursele de inspiraţie, motivele creaţiei, necesitatea de a crea.
Pe final, Vitalie Răileanu, a încheiat programul într-o nota de referinţă din citatul lui Vasile Romanciuc, scriitor, dar  şi prietenul invitatului nostru: „Scriitorul Iulian Filip a ştiut să crească mic”, precizând că este scriitorul sincer,  fântânar, care te face să citeşti orice operă de-a sa.