miercuri, 15 ianuarie 2014

Prin lectură spre cultură (15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale)

Pentru iubitorii de carte lectura semnifică ceva: comunicare cu tine însuţi, o maşină a timpului, un refugiu, un loc de linişte şi desfătare, hrană pentru suflet etc..
            Cert este faptul că lectura este o plăcere şi nu-şi pierde din farmec doar atunci, când nu este impusă. Numai în acest caz ea devine interesantă şi revigorantă, plăcută şi savuroasă.
În această lume modernă, când calculatorul şi Internetul au cucerit mapamondul, cartea este ca o lumină la capătul tunelului, ca o oază în deşert. Un plus al timpului în care trăim însă, este faptul că cei îndrăgostiţi de carte o pot savura  atât în formă tradiţională, cât şi electronică. Cei pasionaţi de lectură, fie ei tineri sau adulţi, nu renunţă la acest obicei din cauza lipsei de timp ce caracterizează lumea modernă. Ei vor găsi mereu o portiţă pentru a face ceea ce le place.
            Lectura reprezintă un întreg tezaur informativ. Fiecare cuvânt sau propoziţie determină emoţii, trezindu-ne un interes pentru cele descrise. Şi apoi, o lectură variată ne stimulează imaginaţia, ne dezvoltă vocabularul, ne ajută să îmbogăţim enorm bagajul de cunoştinţe. Cititul este cel mai bun drum spre cunoaştere şi ne convingem de acest lucru zi de zi.
            Nu tot timpul însă gustul de lectură vine de la sine, mai degrabă se formează printr-o muncă educaţională în familie, în şcoală, în bibliotecă. Și astfel, uşurel, cu o atenţie deosebită, putem arăta direcţia corectă. Dacă dezvoltăm gustul de lectură începând de mici, la vârsta când creierul absoarbe orice informaţie ca un burete, avem şansa să creștem un adevărat iubitor de carte. Atunci când cartea începe să învie, când eroii cărţilor devin pentru ei prieteni, iar morala poveştilor îi face să fie mai buni,  ne-am atins scopul dorit.
            Instrumentul principal al nostru, al bibliotecarilor, este cartea şi Nu putem despărți cartea de lectură. Nu există carte dacă nu există lectură. Nu există lectură dacă nu există carte. (Gheorghe Erizanu). Fericiţi sunt cei ce citesc!
            Haideţi să ne regăsim în lectură! Prin lectură spre cultură, dragilor!

                                                                         Oxana Andreev, șef filiala „A. Mickiewicz”