vineri, 14 februarie 2014

Maria Pilchin „De mână cu marele Joker’”

Valeria Beţivu, 
şef oficu, Filiala „Ştefan cel Mare’’

Luni, 10 februarie 2014, în incinta Filialei „Ştefan cel Mare”, în cadrul Clubului criticilor,  în parteneriat cu Filiala ,,Onisifor Ghibu’’ a avut loc lansarea  cărţii ,,De mână cu marele Joker’’, apărută la editura ,,Prut’’ în 2013,  a tinerei cercetătoarea literare Maria Pilchin.

Cu un cuvânt de salut a început clubul criticilor directorul Filialei „Ştefan cel Mare”, Dumitru Crudu, care a fost şi pe post de moderator. Pentru început, a ţinut să precizeze că suntem la a doua şedinţă a clubului, după care au urmat discuţii literare referitor la cartea Mariei Pilchin.

Criticul Maria Pilchin este doamna care trăieşte o viaţă intens culturală, ne-au demonstrat-o colegii și prietenii, toţi scriitori, redactori, critici, oameni de cultură,  Televiziunea ,,Moldova 1’’ și  Radio Moldova,  care i-au fost alături la acea masă rotundă de discuţii și i-au atribuit calificativul omului bun, care face mult bine, ceea ce se vede şi din critica sa.

Maria Pilchin există prin intermediul cărţii şi a bibliotecii, este o cititoare devotată şi o bună prietenă a bibliotecii, fiind membră a juriului în cadrul concursului ,,Cu un scriitor devii faimos’’ .
A fost o seară literară plină de un limbaj critic-literar, unde toţi cei prezenţi au avut de spus câte ceva despre Cartea cea Mare - Jokerul literar în persoana criticului Maria Pilchin.

La final autoarea a mulţumit celor prezenţi şi a menţionat că această carte de eseuri literare vine după o încercare a noastră de a ne apropia de ceea ce numim azi cu toţii literatură, dar pe care nu o putem defini. De fapt, această carte este o carte de vizită a unor clipe ale autoarei petrecute în faţa unor texte de literatură de calitate, o relectură a cărţilor de ieri prin cele de azi.
Avem convingerea că apariţia acestei cărţi va stimula publicul cititor spre citirea acelor cărţi despre care autoarea ne vorbeşte în marele Joker, sau cel puţin să vadă şi altă faţetă a celor opere, în care cu siguranţă vor găsi şi texte literare pe placul lor.

Sperăm şi pe viitor la colaborarea cu Filiala ,,Onisifor Ghibu’’ şi la lansarea a cât mai multe cărţi de eseuri literare.

Felicitări, dragă doamnă, Maria Pilchin  pentru această minunată, superbă  carte şi
cât mai multe creaţii de valoare!