marți, 25 februarie 2014

Poeziile Otiliei Cazimir citite copiilor de la grădiniţă

Doina Spătaru,  
Șef oficiu,  Filiala „Târgovişte”

"Poezia Otiliei Cazimir este imaginea perfectă a universului copilăriei în scrisul delicatei poete ieșene ... este cea a unui Gulliver în Ţara piticilor din propria sa perspectivă de om matur - din unghiul copilului care a fost cândva scriitoarea...."
( Hristu Cîndroveanu)

Otilia Cazimir a fost o cunoscută autoare de versuri pentru copii. Otilia Cazimir iubea copiii și a început să realizeze creații literare pentru ei. Unele din poezii sunt dedicate anotimpurilor, copiilor care sunt harnici și curajoși care spre finalul versurilor apelează la mămica lor. Tot la afecțiunea mamei ajunge orice copil. Prin poezia Tudorel nu vrea să doarmă  este dedicată copiilor ce noaptea nu dorm și se trezesc mereu. O poezie cu versuri simpatice. Poeziile Săptămâna și Zilele săptămânii  unde luni, marți, miercuri, joi și vineri sunt zile muncitoare, sâmbăta și duminica sunt zile de week-end. Îi învață  pe copii cum se numește fiecare zi și ce zi urmează după ce una se încheieDeși poate fi confuz pentru cei mici la început, poeziile pentru copii sunt o metoda creativa pentru ca piticii să înțeleagă și să rețină aceste lucruri. Poeziile Igiena dentară, Despre spălatul pe dinți și Poezia periuței de dinți aceste sunt dedicate copiilor fiind o metodă bună de a-i convinge pe cei mici să se spele pe dinți după fiecare masă, zi de zi. Altă poezie Prietenii igienei : apa, peria și săpunul sunt sunt aliații de nădejde în igiena de dimineața a fiecărui copil. Este util pentru mămici pentru a-i face pe copiii să realizeze importanța de a fi curațiOra mesei este o poezie care îi determină pe copiii să mănânce tot ce le dau mămicile. Cântecelul degetelor îi învață pe cei mici numele fiecărui degețel, fiind o poezie foarte simpatică. Deasemenea în creația ei găsim și o colecție de poezii pentru copiii de grădiniță și preșcolari ușor drăguțe și ușor de reținut ca: Poezie pentru întâlnirea de dimineață, Mâna-n joc liniștitor, Azi pisica mea e tristă, Piticii și Zicere de dimineață.
Otilia Cazimir este recunoscuta în special și datorită poeziilor sale pentru copii din  volumul „Baba iarna intră-n sat" și Jucării. Prin această culegere de versuri scriitoarea creează impresia de basm continuu, cu zâne și pitici care fac deliciul cititorilor. Poeziile ca: Țânțarul și avionul, Puișorul cafeniu, Ariciul - împărat, Alb-iepuraș, Trei rățuște, Motănaș-motănel, Vara, Licuriciul, Liliacul, Melcul, Abecedarul, A - nflorit o păpădie, Povestea pentru un băiețel, Vulpe cizmăriță, Bunica, sunt doar câteva din titluri de poezii ale Otiliei Cazimir care au dat literaturii pentru copii "jucării", "cântece", "povești", "fabule", "ghicitori". Copiii sunt primii cititori care culeg impresii asupra lucrărilor închinate lor. Autoarea cucerește cititorul mic sau mare prin modul de a scrie, de a descrie animalele, fauna și copilăria. Copii rămân încântați de poeziile însoțite de imagini bogate în culori și măiestria artei prin desene frumos evocate în cărți. Păsările, animalele, gâzele  sunt descrise la modul pitoresc caracteristică micilor cititori de a afla ceva din taina viețuitoarelor nefericite. Micii cititori rămân încântați de destinele lor, de umorul atribuit acestor ființe necuvântătoare ale naturii și copilăriei lor. Micile ființe sunt zugrăvite ca de un pictor miniaturist, dar anti sentimental. Scriitoarea are darul de a proiecta lumea lor pe un ecran ireal - ca într-un miraj încântător de forme, de culori, de imagini, de cuvinte.