sâmbătă, 29 martie 2014

Scriitorul Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania”

Tatiana DONȚU, șef oficiu
Biblioteca „Transilvania”

       
  În incinta Bibliotecii „Transilvania a avut loc un eveniment deosebit, cu siguranţă foarte gustat de pasionaţii de poezie şi de literatură de calitate, al cărui protagonist a fost scriitorul Iulian Filip, care este o prezență notorie în literatura Republicii Moldova. Evenimentul este organizat în cadrul manifestărilor ce se vor derula în cadrul Programului „Chișinăul citește o carte”.

            O întâlnire cu un scriitor, cu un om de cultură este o întâlnire care, dacă eşti suficient de deschis şi de receptiv, îţi deschide uşa spre noi orizonturi, te ajută să-ţi depăşeşti limitele şi te ajută să vezi mai departe decât ţi-ai imaginat că poţi vedea.
Admiraţia pentru creaţia neobositului maestru al cuvântului, al penelului şi al lutului glazurat, aprecieri şi mulţumiri pentru colaborarea frumoasă cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” – din partea directorului bibliotecii, bibliotecarilor, profesorilor, elevilor aflaţi în sală – i-au fost aduse remarcabilului scriitor.
Iulian Filip îşi confirmă mereu creativitatea în diverse concepte, combină cu succes poezia, grafica, pictura, muzica. Dialogul filipian cu publicul este deseori altfel, exprimat prin linii, nu prin cuvinte. Scriitorul percepe viaţa drept un tărâm al posibilităţilor. Este omul cel mai înnoitor de sine, întotdeauna merge spre „acasă” şi ne îndeamnă şi pe noi să facem acelaşi lucru....
            Așadar, întâlnirea cu Iulian Filip i-a adunat pe elevii claselor a IV-a de la școala primară „Gr. Vieru” pentru a admira urmele frumoase și în general întreaga operă a scriitorului, într-un spectacol de zile mari, prezentat de elevii clasei a IV-a „A”, ghidați de profesoara Elena Petrașevschi, diriginte, vicedirector al școlii. Aceşti copii din neamul lui Pâcală au vorbit prin poezii şi cântece din Cartea bună, ce-a adunat şi împărţit multă voie bună, despre ce are mai scump gura de rai, s-au întrebat la ce-i bun jocul? Care-s jucările Janei? Cine este sora florii? Au cântat cu Dor de primăvară, de Acasă, de Mărţişor, despre Cocoşul hărnicuţ şi băieţelul lenuţ, Moara cu plăcinte, Urmele frumoase, au prezentat și mici scenete Întârziatul, Secrete bărbăteşti de ziua mamei..., și la „desert” ne-au dezvăluit rețeta preparării plăcințelelor cu mărar.
            Activitatea a fost una interactivă, întrebări interesante, parte din scenariu, au fost adresate scriitorului Iulian Filip, care le răspundea cu mult umor şi jovialitate, făcând trimiteri la copilăria sa.   
           A fost întâlnire, care a încărcat energetic copiii şi i-a provocat să-i pună întrebări, dar şi să caute răspunsurile adecvate. Au cunoscut un om de la care în mod sigur poţi învăţa, este un om special, venit să lumineze drumurile noastre.
Regalul poetic şi dialogurile s-au perindat relevant, trecând pe neobservate. Scriitorul şi-a prezentat rând pe rând cărţile: Pomul cu litere, ABC, Sub o geană de pădure, Omul casă-şi construieşte, Iepuraşul leneş, Vreau să fiu pasăre, Plăcințele cu mărar, vorbind despre fiecare, ca despre copiii săi, lecturându-le poezii şi povestiri, toate scrise cu suflet, captivant, cu dragoste de tot ce ne înconjoară.