miercuri, 26 martie 2014

Ziua de informare la Filiala „Ovidius”

Natalia Ghimpu,
Filiala „Ovidius

           
 La Filiala „Ovidius”  s-a organizat Ziua de informare pentru publicul larg. Agenda evenimentului a inclus prezentarea și promovarea structurii, serviciilor, colecțiilor, promovarea diverselor programe de lectură, proiecte, prezentarea celor mai bune practici, precum și rolul bibliotecii în societate. Activitatea a demarat cu o excursie prin toată biblioteca, începând cu Biroul de Înregistrare, unde li s-a lămurit noțiunea de cititor comun pentru Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. În spațiile funcționale ale bibliotecii invitații au luat cunoştinţă despre colecţiile, serviciile specifice fiecărei săli de lucru, precum și cu serviciile gratuite care le oferă biblioteca. În continuare, Natalia Ghimpu a ținut o lecție bibliografică cu tema Aparatul înformativ al cărții.  Conținutul lecției a cuprins  - Genuri de documente; Produse de informare moderne; Clasificarea documentelor în funcţie de suportul de înregistrare a informaţiei; Diversitatea documentelor; Clasificarea documentelor în funcţie de destinaţia funcţională; Identificarea (descrierea) bibliografică a documentelor; Exemplu de descriere a diverselor feluri de documente (la autor, analitice, documente electronice etc); Aparate auxiliare (Cuprinsul sau Tabla de materie, Prefața, Comentariile de pe coperta a 2-a a cărții, Adnotările, index de nume, index de titluri, index geografic).

            La finele acestei lecţii a fost prezentat programul Trusa absolventului/liceanului/ studentului/masterandului; Mini cursuri oferite beneficiarilor de activitate complexă de informare, orientate pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale pentru perioada de finalizare a studiilor medii, medii speciale, de licenţă şi masterat (elaborarea, prezentarea referatelor, tezelor de an, de licență, de master, proiectelor, prezentări în Power Point etc.). În calitate de grup țintă au fost propuși - liceeni, studenţii ai ciclului licenţă, masterat, etc. Spaţiul organizării activităţilor - Filiala „Ovidius”, cu termenii de realizare  martie - 30 iunie 2014.

            Ziua de Informare a continuat cu un Master - class la tema „Ziaristul în presa scisă”. În calitate de formator a fost invitată Natalia Pâslaru, reporter la ziarul Univers Pedagogic Pro. Activitatea a finalizat cu întâlnirea lui Octavian Țâcu, doctor în istorie, menbru al Academiei de Științe din Moldova, politician și boxer profesionist. Putem să afirmăm că Ziua de informare a avut priză la public.