marți, 1 aprilie 2014

2 aprilie - Ziua Internațională de conștientizare a Autismului. Să le acordăm o șansă! Să învățăm împreună cum să-i ajutăm!

·        Asociațiile de părinți, autoritățile statului și organizațiile internaționale își unesc eforturile pentru o cauza comună – conștientizarea AUTISMULUI – un fenomen din ce în ce mai răspândit pe glob, inclusiv în rândul copiilor din Moldova.
·    Astfel, Moldova aderă, deja a doilea an concsecutiv, la Campania Globală “Light it up blue” (Să aprindem luminițe albastre) menită să sporească gradul de conștientizare cu privire la autism în rândul populației și să demonstreze solidaritate față de familiile care au în îngrijire astfel de copii
·        Autismul este o tulburare de dezvoltare care, de regulă, se manifestă pînă la 3 ani.
·        Autiștii sunt cunoscuți pentru aptitudinile lor speciale. Unii dintre ei au o memorie excepțională și excelează la științele exacte sau în artă, muzică. Printre autiști celebri se numără  Albert Einstein, Charles Darwin, Steven Spielberg, Bill Gates, Temple Grandin, Vernon L. Smith (Laureatul Premiului Nobel).


De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, la Chișinău se defășoară o serie de acțiuni menite să informeze publicul larg despre nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.  Deja al doilea an consecutiv, mai multe asociații de părinți, ONGuri, instituții naționale și locale își mobilizează eforturile pentru a face auzite problemele cu care se confruntă persoanele cu autism, dar și pentru a identifica împreună soluții.

În acest an, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului va debuta cu distribuirea materialelor informative pe străzile centrale ale capitalei, precum și în cele 28 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. În incinta bibliotecilor vor avea loc și expoziții de carte pe aceeași temă.

Tot pe 2 aprilie va fi organizată o expoziție de fotografii - “Autismul: vrem să facem cunoștință” - realizate de fotografi notorii din Moldova. Prin intermediul acestor fotografii, organizatorii, printre care în mare parte sunt părinți ai copiilor cu autism, au vrut să arate lumii întregi că micuții lor sunt la fel ca ceilalți copii, au aceleași drepturi și interese comune. Expoziția va fi urmată de vizita înalților oficiali la un Centru de Resurse pentru copiii cu autism și o masă rotunda pentru profesioniști.

Ziua va culmina cu un manifest public denumit  “Lansează un lampion albastru pentru un copil cu autism” –  copiii cu autism, familiile lor și alți susținători ai acestora vor lansa în aer sute de lampioane de culoare bleu în semn de aderare la campania globală “Light it up blue” care este desfășurată anual pe 2 aprilie și are scopul de a spori gradul de conștientizare cu privire la autism în rândul populației.

În decembrie 2007, Naţiunile Unite au declarat ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului pentru a da un semnal de alarmă și a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei bune înţelegeri a autismului. Potrivit statisticilor, numărul copiilor afectaţi de autism în întreaga lume creşte în fiecare an.

În Moldova, numărul copiilor cu autism oficial înregistrați este unul destul de mic – în 2013 erau oficial luați la evidență 180 de copii, dintre care 147 sunt din Chişinău – semn că în sate se ştie prea puţin despre această disfuncție. Printre problemele principale pe care le scot la iveală părinții copiilor cu autism este faptul că medicii nu sunt suficient de pregătiți să depisteze această disfuncție, iar școlile și grădinițele – să-i primească la învățătură.


În 2012, Ministerul Sănătății a introdus screeningul obligatoriu pentru depistarea autismului la copiii de 1,5-2 ani care se efectuează de către medicii de familie. 

 AGENDA




8.00 - 10.00


Distribuirea baloanelor și materialelor informative pe străzile din Chișinău cu scopul de sensibilizare și informare, inclusiv în 28 filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”

11.00 - 11.30

Deschiderea Expoziției  Foto dedicate copiilor cu autism din Moldova “Autismul: vrem să facem cunoștință” realizată de Organizația “Înțelegem Autismul” în colaborare cu fotografi notorii din Chișinău – CC “Baby Hall”, etajul 1 (str. C. Negruzzi 2/4)
La deschidere vor fi prezenți:                                                                                                
·        Margareta Timofti, Prima Doamnă a Republicii Moldova
·         Nuné Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova 
·         Liliana Nicolăiescu-Onofrei, Viceministra Educației

12.00 - 14.00

Vizită la Centrul Asociației “SOS Autism” efectuată de Prima Doamnă și Reprezentanta UNICEF și Viceministra Educației – Grenoble 191 (pe teritoriul Gimnaziului nr.2)
Masă rotundă cu genericul “Conștientizăm autismul” cu participarea reprezentanților MinisterelorSănătății, Educației, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a autorităților publice locale, asociațiilor de părinți și organizațiilor non-guvernamentale

18.00
Prezentare privind conștientizarea autismului în cadrul ședinței Clubului Internațional al Femeilor din RM– Leogrand Convention Centre (str. Mitropolit Vaarlam 77)

20.00




Lansarea Lampioanelor în cadrul manifestului public “Lansează un lampion albastru pentru un copil cu autism” în semn de aderare la Campania Globală “Light it up blue” (Să aprindem luminițe albastre) – Piața Marii Adunări Naționale, în scuarul Arcului de Triumf