marți, 15 aprilie 2014

Redescoperim lumea frumosului împreună cu Alexandru Plăcintă

Valeria BEŢIVU, şef oficiu,
Filiala ,,Ştefan cel Mare''


La cea de a III-a şedinţă a Clubului Picilor de la Biblioteca ,,Ştefan cel Mare'', am organizat o întâlnire cu scriitorul, ilustratorul de carte şi pedagogul Alexandru Plăcintă, născut în satul Semeni, raionul Ungheni

Elevii claselor întâia de la Şcoala Grădiniţă ,,Pas cu Pas'' au aşteptat cu nerăbdare ziua întâlnirii cu acest om deosebit. Am zis deosebit, deoarece, rar scriitor care singur îşi ilustrează lucrările cu atâta dăruire şi în culori atât de vii şi atrăgătoare (în ilustraţiile dlui Alexandru Plăcintă totul este în mişcare, mai mult ca atât, chiar şi eroii negativi din poveştile sale sunt frumoşi). 
Ei nu numai că au aşteptat acest eveniment, dar şi s-au pregătit minuţios către el. Au citit lucrările dumisale, iar o parte din ei, au pregătit câte o surpriză – ilustraţii după lucrările dlui Alexandru Plăcintă (autorul a preţuit mult lucrările acestea văzute cu ochi de copil).   


Aşa cum un dirijor bun ştie şi poate dirija cu echipa de muzicieni, astfel şi scriitorul Alexandru Plăcintă, chiar din primele clipe “i-a luat în mâini” pe copii şi i-a condus permanent în timpul întâlnirii. Scriitorul a practicat la această întâlnire cu copii mai multe feluri de activităţi: a recitat cu expresiv din poeziile sale, a povestit cu har un fragment din povestea “Pomul fermecat”, le-a povestit despre ilustraţiile sale şi le-a demonstrat practic slaiduri cu unele din lucrările sale, acestea fiind însoţite de o muzică bine aleasă. Scriitorul Alexandru Plăcintă, atât în discuţie cu micii cititori, cât şi în lucrările sale scrise, cu uşurinţă se coboară la mintea copilului şi, ce e mai important, se ridică la înălţimea purităţii sufletului acestuia. Scriitorul Alexandru Plăcintă este un om cu suflet mare şi un excelent îndrumător al celor mici. Aceasta au spus-o copiii. Dar cum se ştie, pe copii nu poţi să-i minţi, ei simt. Iar simţind, se bucură de adevăr şi se întristează de neadevăr.
Aproape în fiecare lucrare a ilustratorului Alexandru Plăcintă sunt prezenţi fluturaşii. Dânsul le-a spus despre semnificaţia acestora. Le-a spus de legendele despre viaţa fluturilor, care spun că ei trăiesc puţin, în schimb Domnul i-a înzestrat cu o capacitate specială – de a transmite dorinţele oamenilor în ceruri.       
Spre sfărşitul întâlnirii picii i-au adresat autorului un şir de întrebări, la care dânsul le-a răspuns foarte frumos şi, totodată, sub formă de sfaturi educative. La finalul acestei ore de suflet şi voie bună copii s-au ales cu câte o carte cu autograf din partea autorului.