luni, 21 aprilie 2014

Un talent unic

 Ecaterina Nedzelschi, 
șef serviciu consultarea documentelor, Filiala  „A. Mickiewicz”

       
La 28 aprilie 2014, se împlinesc 130 de ani de la naşterea cunoscutei soliste de operă Lydia Lipkowskabasarabeancă de origine polonă.
Circa 30 de ani a cîntat pe scenele de operă a multor ţări din Europa, Asia şi America. Tehnica desăvârşită a vocalului, temperamentul dramatic, vocea cristalină, chipul fermecător al Liydiei Lipkowska garantau succesul în toate teatrele. Vocea ei, soprană de coloratură, era deseori comparată cu sunetul flautului.
Lydia Lipkowska s-a născut la 28 aprilie 1884 în localitatea Babin, judeţul Hotin. A început să cânte de la 5 ani. Când îşi făcea studiile gimnaziale la Kameneţ-Podolsk (1901), Lydia cânta în corul bisericesc.
În anul 1903 a devenit studentă la Conservatorul din Petersburg. Prima ieşire în scenă a fost în opera lui Giuseppe Verdi Rigoletto, partiţia Gildei. Avea doar 20 de ani.
În lunga sa carieră muzicală a cântat în operele Don Juan (Cerlina), Bărbierul din Sevilla (Rosina), Poveştile lui Hoffmann de J.Offenbach (Olympia); Traviata (Violetta) de Giuseppe Verdi; Romeo şi Julieta de Charles Gounod (Julieta); Lakme de Leo Delibes; Văduva veselă de F. Lehar (Valentina); Mireasa Ţarului de Rimski-Korsakov (Marfa) ş.m.a..
Pînă în 1917 Lydia Lipkowska a cîntat în Teatrul Mariinsky şi Teatrul dramei muzicale. Apoi timp de 10 ani a jucat în turnee prin Europa şi America. A cîntat cu marii artişti ai secolului XX: F. Şaleapin; N. Figner; L. Sobinov; E. Caruso ş.a..
Lydia Lipkowska nu uită de Basarabia. A concertat în Hotin, Soroca, Bălţi, Orhei, Ismail, Tighina, Reni, iar la Chişinău de mai multe ori. Între anii 1937 — 1940 a fost profesoară de canto la Conservatorul Unirea din Chişinău, apoi la Conservatorul din Bucureşti (1944-1950) şi din Paris (1950-1953). Împreună cu studenţii din Chişinău concerta în faţa publicului basarabean, iar banii câştigaţi de la concerte le dona fondului de susţinere a elevilor nevoiaşi. Printre studenţii basarabeni ai Lydiei Lipkowski au fost Tamara Ceban, viitoarea cântăreaţă, Artistă a Poporului din RSSM şi Alexei Stârcea, viitorul compozitor.
Incompatibila, neasemuita Lydia Lipkowska s-a stins din viaţă la 22 martie 1958 la Beirut (Liban). Două cărţi de Radion Arabadji Судьба примадонны  şi Очарованная песней, consacrate celei mai vestite soprane din Basarabia, le găsiţi în colecţia de carte a filialei polone «A. Mickiewicz».