sâmbătă, 31 mai 2014

Și pirații sunt cititori ai bibliotecii

Valeria Bețivu, șef-oficiu; Aliona Mihailov, bibliotecar
Filiala ,,Ștefan cel Mare”
            
       
Pe bolta cerească se zăreşte cu uşurinţă mingea de aur ce se joacă cu rândunelele.  Ciripitul păsărelelor răsună prin împrejurimi. Anul şcolar e pe sfârşite, iar copii aşteaptă să plece la ţară la bunici, la munte sau la mare… şi de ce nu la bibliotecă. Astfel, pentru a atrage cât mai mulţii copii la bibliotecă în perioada estivală, am inaugurat deschiderea Programului ,,Lecturile Verii'' la Biblioteca ,,Ştefan cel Mare''
            Ca să provocăm copii la lectură am ales cele mai interesante şi mai solicitate cărţi de aventuri despre piraţi: Comoara din insulă;  Aventurile lui Arthur Gordon Pym; Doi ani de vacanţă; Comoara din lacul de Argint; Şarpele de mare; Ocolul pământului în 80 de zile ş.a.  Am organizat un spectacol în care elevii din clasa a III-a Şcoala Grădiniţă ,,Pas cu Pas'' s-au transformat pe o oră şi jumate în piraţi.
           Sarcina lor era să găseacă Insula Speranţei în care se afla  comoara piraţiilor, dar până a găsi comoara era necesar să parcurgă câteva încercări: să găsească o fregată, un butoiaş cu rom, o caracatiţă, săbiile piraţiilor, perle negre, scoici producătoare de perle ş.a., care toate erau ascunse în interiorul bibliotecii printre rafturile cu cărţi. La dispoziţia copiilor era pusă o hartă care le indica paşi următori.
            O altă sarcină în găsirea comorii era să treacă peste un pod suspendat format din funii din fața bibliotecii, pe care trebuiau să-l traverseze, se ridicau în munţii - munţii reprezentau scările bibliotecii, ajunşi în vârful munţilor aveau sarcina să coboare drapelul piraţilor. Dar nici după toate aceste încercări nu au găsit Insula Speranţei şi nici comoara. Dar au găsit un bileţel pe care era indicat căuta-ţi comoară în bibliotecă. Copii toţii entuziasmaţi de acest spectacol şi obosiţi de atâtea căutări au mers în bibliotecă să-şi îndepliniească misiunea până la capăt.
            În sfârşit după atâta efort depus au găsit comoara fiind într-o lădiţă plină de cărţi şi dulciuri. Cărţile pe care le propunem spre lecturare în cadrul Programului ,,Lecturile verii”. După masa dulce, copii împreună cu profesoara Dna Maria Cerneleanu i-au mulţumit Dnei Aliona Mihailov pentru buna organizarea a acestei activităţi, în care au intrat în rolul piraţilor, şi au promis că vor reveni la bibliotecă pe parcursul verii să citească şi să mai participe la astfel de activităţi minunate.