vineri, 23 mai 2014

Spectacol literar-artistic Dumitru Matcovschi – un scriitor sincer ca un cântec de dor

Diana Şontea,
 şef-oficiu, Filiala „Onisifor Ghibu”


Ziua Creaţiei din cadrul Săptămânii Uşilor Deschise a început cu un Spectacol literar-artistic Dumitru Matcovschi – un scriitor sincer ca un cântec de dor, dedicat scriitorului Dumitru Matcovschi.
Criticul literar, dar şi directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu, a menţionat că este foarte important, ca la cea de-a 22-a ediţie a astfel de manifestări la Filiala „Onisifor Ghibu”, o bibliotecă de carte românească, să se desfăşoare un asemenea spectacol.
Startul a fost dat de Liuba Ilarion, specialist principal metodist la DGETS mun. Chişinău. Pe post de moderator Liuba Ilarion a precizat, că prezintă o deosebită recunoştinţă faţă de poetul Dumitru Matcovschi, numindu-l „o personalitate rămasă în dorul Basarabean”.
Participanţii i-au avut în faţă ca juriu pe Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Margareta Cebotari, bibliotecar principal la Filiala „Onisifor Ghibu”, Natalia Boguş, bibliotecar la Filiala „Ştefan cel Mare”, Gheorghe Cozari, prof. la Liceul Teoretic „Minerva”, care au avut misiunea de a puncta prestanţele tuturor celor care au participat la concurs.
Publicul larg a mai avut posibilitatea de a urmări şi asculta cele mai frumoase recitaluri de poezie şi cântece dedicate scriitorului Dumitru Matcovschi, prezentate de elevii de la diferite Licee din mun. Chişinău: „Onisifor Ghibu”, „Mircea Eliade”, „Vasile Vasilache”, „Spiru Haret”, „Petru Rareş”, „Ion şi Doina Aldea Teodorovici”, „Dante Alighieri”, „Natalia Dadiani”. Cu recitaluri pe opera poetică a lui Dumitru Matcovschi au venit şi elevii de la periferiile oraşului, Liceul Teoretic „Durleşti” şi Gimnaziul nr. 51 „Gheorghe Malarciuc” din or. Vatra, fapt care ne-a bucurat nespus.
Spectacolul a început cu un duet pe fundalul piesei „Să vii”, versuri de Dumitru Matcovschi, muzică de Ion Aldea Teodorovici, interpretat de către elevii clasei a 11-a, Şveţ Daniel şi Iorgov Aliona, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Participanţii au avut posibilitatea de a se prezenta şi cu creaţii proprii dedicate poetului Dorului de la Mărgioara.
La final, după minute bune de selecţie şi note juriul a venit cu nominalizări, diplome şi premii de carte pentru fiecare participant. Astfel juriul a decis::
Premiul mare: Aliona Iorgov, elevă la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Locul I: Sergiu Grinciuc, elevă la Liceul Teoretic „Petru Rareş”
Locul II: Nicoleta Stavila, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”
Locul II: Amanda Bujac, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”
Locul III: Cătălina Vrânceanu, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”
Locul III: Romina Chiboană, elevă la Liceul din orăşelul Durleşti
Locul III: Justina Buga, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”
Premii speciale pentru interpretări vocale au primit elevii Daniel Şveţ şi Natalia Ţurcan de la Liceul „Spiru Haret”. Premiul pentru creaţie proprie l-a obţinut Maria Ţepordei de la Liceul Tehnologic pentru copii cu vedere slabă. Ceilalţi concurenţi au primit diplome şi premii pentru participare la concurs şi devotament pentru poezie.

Pe final directorul bibliotecii s-a adresat cu acelaşi îndemn pentru toţi utilizatorii bibliotecii, de a veni mai des în Împărăţia cărţilor pentru a face lucruri tot atât de frumoase şi utile de care avem nevoie mereu.