marți, 27 mai 2014

Viitorul nu poate fi construit de oameni care nu ştiu şi nu respectă trecutul ţării lor!

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


Acesta a fost mesajul  lansării la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a unui volum deosebit de important pentru cunoaşterea trecutului nostru istoric, volum care ne cutremură sufletele prin însăşi titlul său – „Repetiţie la moarte... din spatele gratiilor”, semnat de dr. Galina Răduleanu, autoarea venind în faţa cititorilor cu mărturisiri sincere ale perioadei de grea încercare a rezistenţei firii unui om blajin, la care a fost supusă de regimul comunist al României ceauşiste.
În deschiderea lansării preotul Viorel Cojocaru  a ţinut să menţioneze că dna dr. Galina Răduleanu îşi redobândeşte cetăţenia Republicii Moldova, fiind născută pe aceste meleaguri şi vine către public cu un apel: Curajul de afirmare ca român şi ca creştin trebuie să-l avem fiecare! Cartea lansată  este nu numai un adevăr istoric, dar şi o lucrare literară de valoare, un îndemn că trebuie să fim gata de a suferi pentru adevăr.
Maria Brânză, consilier al Fundaţiei „Vasiliada”, a mărturisit că a citit această carte cu mari emoţii şi ar plasa-o în rândul cărţilor-mărturii despre ororile regimurilor comuniste de pretutindeni. În cuprinsul acestui volum găsim modele, exemple de demnitate, de adevărată conştiinţă românească şi conştiinţă creştinească. Cartea este o mărturie a experimentului diabolic al regimului comunist de dezumanizare şi îndobitocire ale oamenilor. Impresionează curajul şi dârzenia protagonistei volumului lecturat. Dânsa a avut speranţă în Domnul, pentru a duce crucea grea şi a trece prin calvarul închisorii. De fapt a dus Crucea Credinţei toată viaţa, şi atunci, şi acum!  Este de remarcat faptul că autoarea face multe tangenţe şi cu realitatea de azi, cu regimul de acum. Se simte  un har aparte şi în arta descrierii, a confesiunii, un talent de povestitor, un spirit de descriere a stărilor psihologice prin care poate trece un om în viaţa sa.
Foarte emotive au fost adresările dnei Maria Brânză către public: „Viitorul nu poate fi construit de oameni care nu ştiu şi nu respectă trecutul ţării lor. Un neam trăieşte prin cei care luptă şi stau pe Cruce! Luptă şi nu trădează niciodată idealurile sale! Cartea dată, este o carte-document ce ne poate servi ca un exemplu de viaţă decentă, îndemnându-ne de a supravieţui, dar nu oricum, ci doar păstrând verticalitatea coloanei vertebrale!”
Dna dr. Galina Răduleanu, foarte sincer, cu o voce caldă şi calmă, ne-a vorbit despre viaţa sa, despre şocul trăit în închisori, care constă nu atât în greutăţi de ordin material, dar şi în lipsa legăturii cu lumea exterioară, cu lumea reală. Acolo fiind, ai multe remuşcări pentru unele lucruri care nu le-ai făcut aşa cum ar fi trebuit să le faci, dar nu poţi să mai schimbi nimic. Şi atunci apare o motivaţie interioară – să rezişti, pentru a reuşi, apoi, să faci ceva mai bun în viaţă!
Autoarea a mulţumit asistenţei participante la lansarea cărţii sale de memorii, pentru urarea de bun sosit acasă, mărturisind, că există o rădăcină strânsă cu locurile unde ne-am născut. A plecat din Basarabia pe când era copilă, dar totuşi, revenind pe aceste meleaguri, a simţit că dragostea pentru locul de naştere este la fel ca şi dragostea faţă de Dumnezeu. Tatăl ei,  preotul Boris Răduleanu a luptat pentru credinţa în Dumnezeu, pentru această faptă, a fost mereu mândră de el! Mereu s-a  străduit să fie o continuatoare a credinţei şi a memoriei părintelui.
Chiar dacă era o oră târzie şi deja ziua se îngemăna cu noaptea, dna dr. Galina Răduleanu a fost receptivă la întrebările adresate de public, reuşind să întreţină un dialog sincer  cu cei prezenţi: feţe bisericeşti, cercetători literari, tineri membri ai Asociaţiei Creştinilor Ortodocşi din România, ei fiind de fapt cei care ai şi iniţiat această lansare inedită, care va rămâne pentru mult timp în sufletele  şi inimile lor, dar şi a cititorilor Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Singura apărare a identităţii unui popor este credinţa în Ţară, în Neam şi în Domnul de Sus, iar axele credinţei unui om sunt smerenia interioară şi exterioară – au fost concluziile acestui dialog, atât de sincer ca o împărtăşanie.