joi, 5 iunie 2014

,,Memorator la limba română’’ în ajutorul elevilor la bacalaureat

Valeria Beţivu, şef oficiu
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’


 Este destul de greu să dăm sfaturi general valabile vis-a-vis de pregătirea pentru examenul de bacalaureat. Astfel Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ a venit în ajutorul elevilor la iniţiativa dnei Inga Druţă  doctor în filologie de a-şi  lansa cartea ,,Memorator la limba română: pentru elevii de gimnaziu şi liceu’’.


Autoarele Inga Druţă şi Nina Dodon au prezentat cartea proaspăt apărută  la Editura Arc, 2014, ca o carte de buzunar după format, care te ajută să recapitulezi rapid materialul, să scrii un referat, să te pregăteşti mai uşor pentru examenul de bacalaureat.

Este un compendiu la limba română care conţine: date despre originea limbii române, noţiuni generale de fonetică, semnele ortografice şi de punctuaţie, relaţiile semantice dintre cuvinte, frazeologie, morfologie, sintaxa, stilistică, clişee lexicale, ş.a. Într-un cuvânt tot materialul studiat pe parcursul aniilor de liceu.

Limbajul accesibil răspunde solicitării elevilor de a înţelege cât mai repede şi mai bine ce au de învăţat pentru promovarea bacalaureatului la limba româna. De asemenea, în paginile lucrării se regăseşte un capitol despre cum se face analiza stilistică a textului care îi intregesc elevului informaţiile înţelese în urma lecturării operelor literare.

Pe parcursul activităţii lingvistele Inga Druţă şi Nina Dodon le-au oferit sfaturi şi metode elevilor cum să recapituleze cât mai repede şi mai uşor materialul pentru a acumula cunoştinţe noi în susţinerea examenului de limba română. Au dat şi exemple de unele clişee de exprimare din vorbirea de zi cu zi a elevilor : viaţa merge înainte, ultima impresie conteză, scopul scuză mijloacele, îmi plac provocările, speranţa moare ultima, îndeplinirea tuturor dorinţelor, la care elevii s-au amuzat şi şi-au recunoscut greşelile în exprimare.

Elevii prezenţi la lansare au rămas entuziasmaţi de conţinutul acestui memorator şi chiar l-au procurat pentru a-l studia şi a se pregăti pentru examenul de limba română.