miercuri, 18 iunie 2014

Poezia tranzitivă a Silviei Goteanschii îşi face drum spre cititori

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


 Editorul Nicolae Tzone, în cuvântul de deschidere a lansării volumului de versuri „Dramaturgia lucioaselor funii” de Silvia Goteanschii, ne-a relatat că este foarte bucuros pentru apariţia la Editura „Vinea”, din Bucureşti, a mai multor cărţi bune ale scriitorilor din Republica Moldova şi aşteaptă polemici pe marginea acestei ultime plachete de versuri lansate în cadrul vizitei sale de trei zile în Chişinău,  deoarece acesta este un lucru firesc. Cartea Silviei Goteanschii, cu un titlu de excepţie -  „Dramaturgia lucioaselor funii” – conţine o poezie deosebită, nu este loc de plictiseală în lectura cuprinsului ei. Editorul  vede în poeta noastră o autoare deja formată,  una din viitoarele autoare în vogă din Republica Moldova. Modul cum pleacă o carte în lume este foarte important, iar discuţiile în public despre o carte sunt foarte benefice, mai consideră editorul. Şi polemicile au urmat! Deoarece fiecare din vorbitori a prezentat, după cum şi este firesc la o lansare de carte,  propria viziune a lecturii versurilor autoarei, intervenind, deseori, în comunicările colegilor de breaslă.

Criticul literar Mircea V. Ciobanu a reiterat convingerea sa, că scriitorii creează realităţile lor, nu se pornesc de la realitate, iar realitatea absolută este exclusă. Vine un val mai tânăr de autori de poezie minimalistă, ei fixează realitatea cu mijloace minime. Silvia Goteanschii ştie să asambleze piesele realităţii abstracte foarte bine, ea scrie o poezie tranzitivă, cu autodefinire, pune în îmbinare lucruri neobişnuite, neaşteptate şi este curajos acest lucru. Direct sau indirect, tot ce scrie un autor face parte din viaţa lui. Abilitatea de a-ţi expune partea lăuntrică a sufletului este de admirat! Dar autoarea mai este încă în căutare, aşteptăm noi faţete ale creaţiei sale, a concluzionat Mircea V. Ciobanu.
Cercetătoarea Maria Pilchin  a simţit în volumul lansat o carte de acrobaţie pe lucioase funii, iar aceste funii sunt foarte variate, toate participă la salturi fatale într-un van. Elementul bufonului, a clovnului în poezia Silviei Goteanschii ne vorbeşte despre venirea unei autoare inedite în literatura noastră. Se pare că poeta a găsit formula literaturii la zi. De fapt ea poartă o mască, dar a unei femei „deschise”. În concluzia comunicării sale, criticul literar Maria Pilchin a declarat că o consideră pe Silvia Goteanschii drept o autoare autentică, care scrie o poezie profesionistă.
Sunt mai multe arhetipuri în poezia Silviei Goteanschii conturate în această carte, dar fiecare trebuie să citească şi să înţeleagă în felul său textul lecturat. Când citeşti textele Silviei Goteanschii se creează impresia că este o rupere de text, de fapt se răsuceşte ca o funie şi textul, versul ei, a mai menţionat scriitoarea Maria Şleahtiţchi, dorindu-i autoarei să evolueze cu noi şi noi cărţi bune.
Scriitorul Dumitru Crudu a recunoscut că citind titlul cărţii ţi se  face pielea de găină, parcă a-i simţi un univers depresiv, legat de corespondenţele cuvântului „funie”. Dar a intuit în aceste poeme o dramaturgie a salvării personale, o poezie de dragoste disimulată, versuri în care toate sensurile negative comportă semnificaţii pozitive. „Funia” aici are înţelesul legăturii între oameni pentru a ieşi din impas, crede el. Există şi în această carte o poezie existenţialistă, care iată se include în circuitul poetic de azi.
Un frumos final muzical ne-au oferit interpretul de operă Serghei Vartanov, acompaniat la pian de Mihail Secikin, dirijorul Operei Naționale.

Nu ne rămâne decât să dorim cititorilor să caute şi să găsească în versurile Silviei Goteanschii partea lăuntrică, feminină şi deschisă a sufletului unei tinere scriitoare.