luni, 2 iunie 2014

Sărbătoare de suflet în biblioteca publică s.Tătărești

Victoria Marola,
 șefa bibliotecii publice s.Tătărești, r. Strășeni


În localul bibliotecii publice sătești Tătărești, a avut loc un eveniment inedit, o sărbătoare de suflet cu genericul „ Bucurați-vă, prieteni, de prieteni și  de frați…”  În cadrul activității culturale a avut loc un recital de poezie cu genericul dat, dedicat Anului lui Dumitru Matcovschi și surpriza zilei Donația de carte.

Invitații activității, voluntarii bibliotecii, foștii și actualii, au prezentat date biografice despre poetul și prozatorul Dumitru Matcovschi, au recitat poeziile preferate din creația sciitorului. Ne-a bucurat mult că și foștii voluntari: Ghiaur Mădălina și Calancea Rodica, au recitat cu plăcere poezii scrise de Marele Poet al Neamului.

Momentul culminant al activității a urmat în continuare cînd în fața tuturor celor prezenți, elevi, pedagogi, beneficiari ai bibliotecii, a fost invitată Dna Calancea Rodica, voluntar al bibliotecii de la începuturi, stabilită cu traiul în SUA, care a revenit acasă și a făcut un gest nobil, o donație de carte, inițiată de ea personal . Dna Calancea Rodica a inițiat acțiunea „Donează o carte bibliotecii tale – lasă o urmă frumoasă”, fiind încă în SUA, apelînd la unii din prietenii săi. Rodica a motivat prietenele sale pentru a face o binefacere și împreună au acumulat surse financiare pentru donația oferită bibliotecii. Astfel, Rodica a procurat literatură,număr de 70 de titluri de carte pentru toate vîrstele.

Dna Calancea Rodica a venit cu un mesaj de salut pentru cei prezenți. A expus cîteva idei cu referință la opera lui Dumitru Matcovschi, apoi s-a referit la atitudinea noastră față de cultură, carte, lectură, dar și la atitudinea guvernanților față de carte,lectură, bibliotecile publice, mai ales cele rurale. Rodica a mai expus un mesaj de motivare pentru cei prezenți la asemenea gesturi de donaţii pentru bibliotecă. Un mesaj emoțional a fost adresat pedagogilor gimnaziului Tătărești, prezenți, foști învățători și profesori care au învățat-o pe Rodica, cu care s-a revăzut peste ani.  Au fost aduse cuvinte de mulțumire în adresa lor pentru perseverență în meseria nobilă, pentru buna educație a tinerii generații. După aceasta a urmat prezentarea donației. Toți cei prezenți au rămas plăcut surprinși și bucuroși de cărțile procurate, mai ales că majoritatea erau lipsă în bibliotecă și au promis că cărțile imediat vor fi citite.

Nici noi, administrația bibliotecii, nu am rămas indiferenți de gestul nobil făcut de Rodica. Astfel am acordat Dnei Calancea Rodica și prietenelor sale cîte o Diplomă de Mulțumire în semn de înaltă preţuire pentru donația de carte oferită bibliotecii publice la 23 mai 2014, dovedindu-se a fi Promotori ai Cărții și Lecturii în satul Tătărești. Prietenele Cărții și Lecturii au mai primit cîte o scrisoare de mulțumire din partea elevilor cl.a IV-a, care urmează să fie decernate de către Rodica cînd ajunge în SUA.

 Nu în ultimul rînd,  Dna Calancea Rodica a primit diploma cu Titlul Membru de Onoare al bibliotecii, o inițiativă luată chiar în timpul sărbătorii date, un exemplar care a fost afișat în bibliotecă, pentru a rămîne ca amintire în istoria bibliotecii și a satului , și ca încurajare pentru alți consăteni de a face asemenea gesturi nobile.
Un alt moment frumos al activității  a fost decernarea  din partea bibliotecii publice a Diplomei de Onoare pentru Ghiar Cătălina, cîștigătoarea Premiului Mare în cadrul concursului republican „Pagini din istoria familiei mele”  voluntar al bibliotecii, actualmente elevă în cl.a XII-a la Liceul „M. Marinciuc” din Chișinău. Șo altă Diplomă de Onoare oferită de biblioteca publică a fost decernată elevei cl. a IX-a, participantă la concursul raional dedicat Anului Dumitru Matcovschi, care s-a învrednicit cu Mențiune.

Nu în ultimul rînd și participanților la recitalul de poezie li s-a oferit cîte o Diplomă de Laudă pentru participare activă la activitate. Pliantul „Matcovschi -  poetul, prozatorul” elaborat de Biblioteca publică a fost oferit tuturor celor prezenți.

La încheiere toți cei prezenți s-au îndulcit cu o tortă deosebită, O Carte Dulce, care a primit-o în dar Rodica.
O zi deosebită, o sărbătoare frumoasă cu Omul Zilei, Calancea Rodica, a avut loc în Biblioteca publică sătească, o activitate culturală inedită care promovează Cartea și Lectura. Astfel,  pe data de 23 mai 2014, în Biblioteca publică a fost inițiată de către Calancea Rodica acțiunea „Donează o carte bibliotecii tale – lasă o urmă frumoasă”.

Suntem foarte mulțumiți de gestul nobil al Dnei Calancea Rodica și îî aducem mare plecăciune. 

Sărbătoarea noastră am început-o cu versurile lui Dumitru Matcovschi:
„Un pic de bunătate, oameni buni!
Un picușor-ușor de bunătate:
e  Bunătatea
a
x
a
astei lumi
coborîtoare din imensitate
un pic de bunătate, oameni buni!”

Și am încheiat sărbătoare cu  piesa „Bucurati-vă, prieteni” interpretată de toți cei prezenți, prin aceasta îndemnînd pe toţi să fie mai buni, să fie mai mărinimoși, mai înțelegători, bucurîndu-ne de orice clipă a vieții, bucurîndu-ne de numele care î-l purtăm, de țară, de grai, de neam, de glia strămoșească.