luni, 21 iulie 2014

Vedeta noastră: Troleybook

Oxana Andreev, şef filiala "A. Mickiewicz"
            
 Deşi ziua de joi, 17 iulie, a fost posomorâtă şi ploioasă, vedeta BM B.P. Hasdeu,  Troleybook-ul, a primit oaspeţi frumoşi, deştepţi, de diverse vârste, localnici, dar şi pe cei veniţi de pe meleaguri străine.
            Ziua a început frumos, cu multă lume dornică să afle ce, cum şi de unde a apărut acest troleibuz plin de cărţi. Un băiat, Apolinarie, o fetiţă Alexandra, o familie....încet, încet biblioteca cu antene şi-a început activitatea. Toţi vizitatorii au fost informaţi despre acest minunat proiect, care are ca scop promovarea şi încurajarea lecturii şi organizarea eficientă a timpului liber în perioada estivală. Au primit materiale promoţionale şi au fost informaţi despre paginile unde îşi pot găsi şi pozele sale.
            Începând de la copii, ei au fost cei mai fericiţi că există un loc unde îţi pot petrece interesant timpul liber. Am avut copii care au stat toată ziua, copii, ai căror părinţi i-au lăsat în grija noastră pentru câteva ore, satisfăcuţi că odraslele îşi vor petrece timpul cu folos. Astfel noi, filiala polonă «A. Mickiewicz», am organizat pentru ei concursul Ştiţi voi oare. Copiii trebuiau să recunoască poveşti, povestiri şi personaje pe baza unor fragmente, imagini şi ghicitori.
           Concurs la care s-au descurcat de minune. Tot pentru ei a stat atârnat toată ziua şi un mic carusel cu diverse întrebări, la răspunsul corect al cărora primeau şi ceva dulce. Şi pentru că avem copii deştepţi, toţi au primit ceva dulce. Ba chiar şi cei maturi.
Titlul atelierul de creaţie Vreau şi eu să confecţionez!  a răsunat toată ziua în Troleybook, pentru că aproape fiecare copil care a intrat, neapărat şi-a dorit să confecţioneze şi el ceva din crupe: fasole, orez, paste.  Alţi copii au citit sau au colorat.
            Ne-a bucurat faptul că totuşi sunt părinţi care doresc să-şi  educe copii în spiritul cărţiii şi lecturii. Părinţi care păstrează tradiţia lecturii în casa lor, iar ca rezultat au nişte copii extraordinari, care şi la vârsta de 3 ani te impresionează la câte cunosc.
Copii frumoşi, copii deştepţi, copii ce poartă cele mai neobişnuite şi frumoase nume: Alexandra, Sofia, Xenia, maxim, Virsavia, Anastasia, Carina, Reveca, Apolinarie, Evelina....
            Am avut şi un oaspete din Ural, care a rămas încântat de această idee şi ne-a spus că va împărtăşi cu cei de acasă impresiiile sale. Ne-a spus că ştia de Free library, dar nicidecum nu ştia că există deja şi troleibuz-bibliotecă.
            Am mai avut şi oaspeţi din Sank — Petersburg, o întreagă familie. Şi această familie ne-a spus că este o idee minunată pentru ca e ceva deosebit, diferit şi într-adevăr  interesant. Au petrecut alături de noi ceva timp răsfoind cărţile, revistele şi albumele noastre. La plecare ne-au mulţumit, ne-au urat succese şi ne-au spus că au petrecut timpul cu folos.
           
O altă doamnă, din Moscova a fost foarte entuziasmată,  ne-a spus că este o idee genială, astfel bibliotecile nu vor dispărea. Ne-a mai spus că este lăudabil faptul că bibliotecile se reinventează, aducând exemple şi din Rusia. Ne-a povesti şi despre ea, ne-a demonstrat un filmuleţ despre familia sa, a făcut şi poze cu noi, ne-a lăudat şi a plecat fericită mai departe.
            Întru-cât suntem bibliotecă polonă nu am uita de acest fapt nici la Troleybook, luând cu noi albume cu costume tradiţionale ale polonezilor şi albume despre Polonia.
Şi acest lucru a bucurat-o mult pe o doamnă , care ne-a spus fericită că are rădăcini poloneze şi care a savurat fiecare pagină a albumelor, spunându-ne la plecare  că s-a simiţit de parcă a vizitat Polonia.
            A fost o zi frumoasă, spunem noi. O zi în care am cunoscut lume bună, iar lumea ne-a cunoscut pe noi, cei de la BM BP Hasdeu. Poate au fost mai puţini vizitatori decât în zilele precedente, poate nu am stat deloc afară, dar aceasta a fost un beneficiu pentru noi, pentru că ploaia ne-a oferit posibilitatea de a-i cunoaşte aproape pe toţi pe nume şi de a socializa frumos.
            Şi un plus la toate, ne bucură faptul că oaspeţii din străinătate vor duce legenda Troleybook-ului departe de graniţele ţării.