luni, 11 august 2014

Trolleybook – stimularea creativităţii şi noi metode de promovare a cărții


Doina SPĂTARU, Filiala „Ştefan cel Mare”,

Conform statisticilor, numărul cititorilor este într-o permanentă scădere. De aceea, bibliotecile trebuie să fie mereu în căutarea unor formule noi de a-l pune pe cetățean față în față cu cartea. În acest sens, proiectul Trolleybook, inițiat de Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, își propune atât promovarea imaginii Bibliotecii cât și să realizeze noi punți de legătură între cititor și bibliotecă.
Filiala „Ştefan cel Mare”, pe  8 august a.c., în cadrul proiectului Trolleybook, a organizat o serie de activităţi. La aceste acţiuni au participat persoane aflate la diferite categorii de vârstă: copii, tineri și bătrâni. Acest proiect a provocat curiozitatea oamenilor de a ști ce se întâmplă în interiorul acestui troleibuz, atât de provocator colorat. Odată intrați, ei s-au trezit într-un univers al cărții, unde toată lumea era ocupată cu ceva. Unii citeau cărți, alții colorau. Câteva bunicuțe povesteau pentru nepoței și nepoțele conținutul unor povești. Fiecare vizitator primea informaţii despre acest proiect, materiale promoţionale şi posibilitatea de a-şi alege cărţi din biblioteca trolleybook-lui. Unii din ei și-au făcut, pentru prima dată în viața lor, un permis la bibliotecă. De aici încolo ei vor fi cititorii noștri.
Părinții care au venit la plimbare în parc cu copiii lor au apreciat mult proiectul inițiat de Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu. În felul acesta, zilele de sâmbătă și duminică se vor transforma în adevărate sărbători ale cărții. Mulți vizitatori au împrumutat cărți. La un moment dat, printre cei care au pășit pragul bibliotecii pe patru roți a fost şi un grup de nuntaşi, cu mirele și mireasa în frunte. Au făcut poze și au promis că vor reveni la trolleybook.  Acest proiect începe să prindă contur în societatea noastră. Unii cititori au aflat despre trolleybook de la TV, alții de pe internet, iar pentru foarte mulți a fost o pură întâmplare să treacă pe acolo.  Pe parcursul a mai multor ore, în incinta  trolleybook-ului au avut loc un concurs cognitiv-educativ, două ore de lectură, o oră de poezie, două prezentări de carte și  Atelierul „Albinuţa”.

Concursul cognitiv-educativ a fost organizat în baza cărții 125 întrebări și răspunsuri despre natură. Volumul conține lucruri interesante pe care greu le găsim în alte cărți. Ea oferă o modalitate plăcută de completare a cunoștințelor de cultură generală. Copiii au răspuns la multe întrebări despre unii termeni geografici, ecologici, despre animale, fenomene ale naturii, elemente chimice, pentru care s-au decernat premii. Locul întâi a fost oferit Augustinei Toma; locul doi lui Dorel Dombrov și locul trei lui Marius Anghel.
În cadrul orei de lectură  Poveşti  auzite de la bunicuţa, am discutat cu copiii despre poveştile Punguţa cu doi bani, Capra cu trei iezi de Ion Creangă, Gogoaşa, Ridichea ( poveşti  populare ruse), Cei trei purceluşi   (poveste populară franceză), Motanul încălţat de Charles Perrault, Scufiţa Roşie de Fraţii Grimm şi Alba ca zăpada de Hans Christian Andersen. Totodată, s-au făcut trimiteri la alte opere ale aceloraşi scriitori în care am găsit personaje asemănătoare şi le-am analizat. Copiii au povestit conţinutul poveştilor, demonstrând că le-au citit, că lectura este o pasiune a lor, una care le îmbogățește cunoştinţele. Cărțile cu povești sunt şi vor fi mereu interesante şi atrăgătoare prin desenele colorate şi diversitatea personajelor.
Ora de lectură Dicţionarul cavalerilor de Daniel Royo a fost o incursiune completă  în lumea cavalerilor și a civilizației Evului Mediu. Copiii au aflat mai multe lucruri despre cavalerii Mesei Rotunde, despre armele și îmbrăcămintea lor. Au povestit despre Regele Arthur, Ioana D’Arc, Lancelot de Lac şi ce mai ţineau minte din filmele vizionate şi cărţile citite. Apoi au analizat mai articole care abordează subiecte interesante, semnificative, aflând în felul acesta răspunsuri la multe întrebări practice: cum arăta o cetate, cum se mânuia spada, scutul, ce însemna să fii senior? Volumul este foarte bine ilustrat. Astfel, copiii au explorat o parte din universul cavaleriei, de la arhitectura cetăţilor până la legendele epice ale Evului Mediu.
La ora de poezie  Citim și recităm poezii  au fost citite poezii, povestiri și ghicitori  din cartea Urmele mele frumoase de Iulian Filip care face parte din  Progamul Copiii Chișinăului citesc o carte. Poeziile lui Iulian Filip dau un farmec aparte cărții sale. Cartea sa e o poartă întredeschisă pentru a citi, a afla, a desluși mesajul textului și a răspunde ghicitorilor sale. Copiii au recitat unele poezii din carte, au citit povestea Lecția de împăcare a instrumentelor muzicale și au ghicit cîteva din ghicitorile din carte.
Romanele  Zbor Frânt de Vladimir Beșleagă și proza scurtă Voiaj de nuntă în trei de Mihai Ştefan Poiată au fost prezentate în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte, acțiune promovată de Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu.  Aceste opere vor completa cultura noastră generală de azi dar şi o reamintire pentru cei care le-au citit. Celor care au fost prezentate li s-a făcut o mică introducere pentru a  trezi gustul pentru  lecturarea acestor capodopere a literaturii contemporane. Programul va culmina cu  întîlnirea autorilor  romanelor unde  cititorii vor spune impresiile şi vor discuta  direct cu scriitorii. Aceste romane sunt puse spre  lectură pe anul 2014.
Atelierul de creaţie manuală „Albinuţa” s-a desfășurat între orele 16 și 18  având-o pe Xenia Bucuci meşter popular. Aici copiii au avut de terminat o pisică fiecare lucrând la cap sau corpul pisicii.

Alte activităţi pe temă liberă au fost: copiii colorează personajele din desene animate  ca: Cenuşăreasa, Alba ca zăpada şi cei şapte pitici, Tom şi Jerry, Pinochio, Mica Sirenă, Scufiţa Roşie. Copiii și-au dat frâu liber imaginaţiei, desenând cu cretă pe terenul din faţa trolleybooku-lui fluturi, flori, maşini. Pentru a mai lua o pauză copiii au răsfoit reviste cu Tom şi Jerry, şi au citit cărţi cu poveşti sau enciclopedii din trolleybook. Aceste mici activităţi le-au ocupat timpul liber bucurându-se de avantajele lecturii şi a jocului.