miercuri, 3 septembrie 2014

Toamna poeziei

Irina ABABII,
Şef oficiu, Filiala „Onisifor Ghibu”

Prima zi de toamnă a adus la Biblioteca „Onisifor Ghibu” impresionantul Festival Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, care a adunat în braţele sale multă de lume frumoasă, talentată şi binevoitoare.

            Cu un cald cuvânt introductiv a deschis acest eveniment special şi fastuos, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” Vitalie Răileanu, comunicând că în spaţiul acestei biblioteci se scrie o altă pagină a istoriei culturii noastre, şi că o carte spune ceea ce vrea să spună autorul, iar ceea ce spune Renata Verejanu -  devine o definiţie. De asemenea, Vitalie Răileanu le-a urat tuturor succese deosebite, iar participanţilor finaliştilor le-a dorit să se simtă ca acasă, deoarece profesorii, scriitorii, copiii, părinţii alcătuiesc cea mai frumoasă componentă a familiei, cititorului fidel.
             Juriului a fost constituit din aşa personalităţi remarcante ca: Renata Verejanu, poetă şi organizatoarea festivalului; Mihai Cimpoi, academician; Vasile Târăţeanu, academician, poet, publicist (Cernăuţi);  Petre Rău, poet, editor (Galaţi).
            Vasile Târăţeanu s-a confesat că pentru prima oară se află  la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, unde a fost invitat să participe la festivalul organizat de poeta Renata Verejanu. Poetul academician a mai expus că se bucură să vadă printre cei prezenţi  copii şi adulţi care iubesc literatura  şi pun preţ pe carte şi este foarte minunat că poezia înfloreşte acum, în zilele noastre, puţin mai dificile şi e bine când se găseşte o persoană care adună multă lume în jurul cuvântului scris în metafore. Trebuie să fim recunoscători pentru aceasta, fiindcă este vorba de „pâinea cuvântului” care înseamnă mai mult decât însăşi bucăţica de pâine obişnuită. Cuvântul este  întemeietor şi roditor al sufletelor, iar participanţii au un orizont cultural bogat, deoarece au lucrat şi s-au „adăpat” la izvorul nesecat al cuvântului scris. Academicianul Mihai Cimpoi şi-a exprimat bucuria pentru deschiderea Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, poeta care  ajută şi promovează tinere talente şi a face multe lucruri semnificative pentru cultura noastră.
            Petre Rău scriitor şi editor din Galaţi, România a adus un cuvânt de mulţumire pentru invitaţia oferită şi pentru prilejul de a se afla la Chişinău pentru prima oară. Poetul a relatat că a cunoscut-o pe Renata Verejanu doar prin intermediul pozelor şi lucrărilor sale. Petre Rău a fost plăcut surprins să afle că poeta Renata Verejanu are un astfel de palmares pe tărâmul cultural – ajută şi promovează tinere talente multe dintre care au fost prezente la festival, pentru că literatura este ceva frumos, ce păstrează sufletele unul lângă altul şi ne face mai buni. Poetul a rămas impresionat de eseurile prezentate în concurs şi le-a evaluat doar cu note mari şi s-ar bucura să colaboreze cu cât mai multe persoane de la noi.
            Renata Verejanu, poetă şi organizatoarea festivalului a accentuat că la acest festival nu se oferă premii băneşti, ci prestigiu. Străduinţa a fost în aceea, că fără surse financiare să fie făcut un festival mic dar deosebit de poezie frumoasă de la noi şi din România. Paralel cu această ediţie, poeta a început să scrie un roman despre cum se poate de unit cât mai multă lume prin poezie.
            La Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu au fost premiaţi participanţi atât de la noi cât şi din România, de diverse vârste pe diverse secţiuni: cântec, traducere, eseu, recital. Au fost înmânate diplome, medalii şi trofee.
            Pe final am mai adăuga doar următoarele detalii, colegii noştri, din reţeaua  Bibliotecii „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi, Lidia Kulikovski, Parascovia Onciu, Elena Dabija şi Vitalie Răileanu au fost menţionaţi / premiaţi cu Diploma de Ambasador al Culturii Păcii a Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu.

            Probabil că pentru cei aproximativ 150 de participanţi veniţi de la Ocniţa, Briceni, Bălţi, Rezina, Căuşeni, Călăraşi, Cahul acest spectacol autumnal al Poeziei a fost şi va rămâne o frumoasă revelaţie.