vineri, 17 octombrie 2014

Biblioteca „Transilvania” – altar al cărții și al sufletului

Daniela FIDELSCHI,
bibliotecar, Filiala „Transilvania”


La Biblioteca „Transilvania” demarează Săptămâna ușilor deschise. Joi, 16 octombrie 2014, ziua de vârf a programului a fost o zi deosebită.  La cei 23 de ani de activitate a bibliotecii am avut ca oaspeți de onoare personalități din Cluj-Napoca: Vakar Istvan, vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Cluj, Sorina Stanca, manager BJC „Octavian Goga”; Tatiana Costiuc, şef serviciu BJC „Octavian Goga”; Simona Floruţău, bibliotecar BJC „Octavian Goga”; Vasile Corpodean,  manager Şcoala de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca; Felica Răcean – expert pictură Școala de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca; reprezentanți ai autorității publice locale: Anatol Portnoi, vice-pretor, sectorul Ciocana; Vera Gurievschi, reprezentant al Direcției cultură Municipiul Chișinău, Artista emerită a poporului, Ninela Caranfil, ziaristul Vlad Pohilă, profesoara Alexandra Tănase.
Urări de bine și de sănătate pentru echipa Bibliotecii „Transilvania”  au răsunat în toate mesajele de salut ale personalităţilor. Cu un recital exepțional s-a alăturat actrița Ninela Caranfil, care a încântat privirile și auzul celor prezenți în sală cu poezii din opera lui M. Eminescu, G. Vieru, L. Lari, N. Dabija. A fost aplaudată și admirată pe tot parcursul recitalului.
Cititorii noștri fideli, elevii Liceului Teoretic „Gaudeamus”, ghidați de profesoara dna Alexandra Tănase, au realizat niște exegeze despre orașul Chișinău, în care au vorbit despre frumusețea orașului, despre istoria acestui ținut, supus unor încercări martirice.
În cadrul acestui eveniment, dna Parascovia Onciu, directorul Bibliotecii „Transilvania” a înmânat diplome de mulțumire și de înaltă prețuire pentru oaspeții și partenerii noștri din Cluj-Napoca, România.
Surpriza evenimentului a fost donația de carte pentru oaspeții transilvăneni: Ana Grițco. Carol Schmidt: Întoarcere în timp: monografie; Irina Condrea. E Timpul să vorbim corect: Tablete de cultivare a limbii române; N. Caranfil. Nebănuita forță a scenei,  astfel venind ca un semn de mulțumire și apreciere pentru partenerii noștri clujeni, care, la rândul lor au venit cu o donație de carte românească, în care se regăsesc cele mai noi și interesante opere din literatura română, dar și din cea străină.
A urmat apoi o călătorie în lumea frumosului, printr-o expoziție tematică de pictură și grafică „Clujul-orașul comoară”, un proiect realizat de către cursanții Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. În aceste opere de artă am admirat orașul ardelenesc situat în inima Transilvaniei, orașul Cluj.
În contextul acestui eveniment important, s-a realizat un duplex profesional cu tema: „Valențele formării profesionale pentru bibliotecari”, care a fost moderat de Dna Mariana Harjevschi, director general, BM „B.P. Hasdeu”, dna Sorina Stanca, director, Biblioteca Județeană „O. Goga”, Cluj, fiind realizat în scopul inovării și modernizării sistemului de activitate a bibliotecilor și bibliotecarilor. De a forma la bibliotecari mai multe competențe, în contextul revoluției tehnico-științice, unde biblioteca are menirea de a se prezenta ca un centru cultural și de dezvoltare continuă  în plină ascensiune.
Ușile Bibliotecii „Transilvania”  sunt mereu deschise pentru cititori, astfel tot azi, au venit în vizită la bibliotecă, elevii clasei I-a „E” de la școala primară „Gr. Vieru”, fiind însoțiți de învățătoarea lor dna Ala Munteanu. Copiii au făcut cunoștință cu sălile bibliotecii, cu serviciile pe care le oferă biblioteca. Bibliotecara, dna Tatiana Donțu, le-a povestit copiilor despre activitatea bibliotecii, le-a prezentat fondul de carte din sala pentru copii a bibliotecii. După care copii care s-au înscris la bibliotecă și au primit câte un permis-card, pentru a putea beneficia de serviciile bibliotecii.
Doamna pedagog Valentina Buciușcan a prezentat o expoziție personală de artizanat, „Artizanat și arta decorativă”, pe care vizitatorii au admirat-o și au apreciat-o, fiindcă tot ce realizăm cu mâina, vine din suflet și din emoțiile pozitive ale frumosului. Căci mâinile dibace și cugetul curat pot realiza obiecte frumoase și originale.  
 Toamna se numără bobocii. Astăzi Biblioteca „Transilvania” și-a numărat prietenii cărții, oaspeții dragi și scumpi, de aceea a ajuns la concluzia că în acest an ca și în cei 23 de ani de activitate, acest altar al cărții și al sufletului, și-a îndeplinit cu mult succes și multă demnitate datoria de a crea și cultiva adevărate valori ale societății în care trăim.