joi, 2 octombrie 2014

Clipe memorabile la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Aurelia STACI,
Filiala „Onisifor Ghibu”

În ultima zi a lunii septembrie, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc o manifestare dedicată comemorării  lui Dumitru Matcovschi.

La această conferinţă literar-ştiinţifică au fost prezenţi membrii Federaţiei Femeilor pentru Pace în Lume din Moldova ( FFPLM), fondată pe 16 februarie 1995 şi înregistrată pe 25 decembrie 1997, care a evoluat continuu până în prezent, realizând numeroase proiecte educaţionale, culturale, de caritate şi de îngrijire a sănătăţii.

Obiectivele acestei Federaţii sunt unirea eforturilor femeilor pentru a păstra  pacea în familie, societate şi în lume; recunoaşterea valorilor sociale şi crearea statutului lor social; respectarea drepturilor mamei şi a copilului; combaterea viciilor sociale şi eliminarea sărăciei.

Raisa Brăduţanu, Preşedintele Federaţiei Femeilor pentru Pace în Lume, filiala  din Moldova, a adus mulţumiri publicului pentru prezenţă, menţionând   importanţa operei literare a lui Dumitru Matcovschi şi contribuţia adusă atât culturii românilor din Basarabia, cât şi celor de peste Prut.

Daria Radu, compozitoare, dirijor de cor, profesoară , o mare prietenă a lui Dumitru Matcovshi, ne-a onorat cu prezenţa, menţionând că la baza melodiilor este cuvântul, iar un vers bun naşte o melodie bună. Este fericită că în această zi specială ne poate alina sufletele cu creaţiile sale muzicale. Compozitoarea a interpretat un şir de piese scrise pe versurile lui Dumitru Matcovshi:  „Dragostea de viaţă” una dintre cele mai îndrăgite piese ale compozitoarei, „De când te-am iubit, nişte munţi sau tocit”- piesa îndrăgită de primul primar al oraşului Chişinău, Nicolae Costin. De asemenea, doamna Radu a interpretat şi piesele „Nu mi-e dor de-o floare rară care creşte-n altă ţară”, „Duşmanii”, „A noastră-i Basarabia”, „Iubiţi părinţii cât mai sunt” – o piesă solicitată la numeroase spectacole şi îndrăgită de toţi , valsurile “Sfârşit de toamnă”, „Spune-mi că sunt floare de mai”, „Trandafir s-a scuturat, Trandafir a înflorit”, realtându-ne că piesa „Întreabă-mă“ a fost interpretată de Maria Bieşu şi a luat premiul întâi la festivalul „Crizantema de argint” şi multe alte piese care îţi alină sufletul.

Apoi au fost recitate poezii din creaţia Dumitru Matcovschi de trei domnişoare – Mihaela Găluşcă cl. a VIII-a Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, Podgornîi Cristina şi Paşcan Tatiana, masterante în anul I la USM, Facultatea Litere.

Ludmila Bolboceanu , profesoară universitară, a mulţumit poetului pentru ceea ce a scris şi ne-a lăsat în urma lui, menţionând: „Dumitru Matcovschi n-a murit, el s-a dus în lumea îngerilor. Mă închin în faţa acestui poet care n-a îngenunchiat nicicând. Poetul a trăit modest şi a scris modest, n-a fost apreciat la justa lui valoare pentru că n-a ştiut să se linguşească. Trebuie să ne amintim mereu de oamenii tari cu firea, cu sufletul curat. Să lăsăm invidia şi ura că a umplut lumea şi să ne iubim! “

Vitalie Răileanu, cercetător şi critic literar, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a vorbit despre clipele frumoase petrecute cu poetul Dumitru Matcovschi când au lucrat împreună la cartea „Amarele Confesiuni” şi a menţionat că: „Dumitru Matcovschi este aici mereu, în preajma acestor cărţi, în preajma noastră.”

Sava Serafima, primul preşedinte al Filialei din Moldova a Federaţiei Femeilor pentru Pace in Lume, a menţionat că Daria Radu este o femeie cu suflet mare, un compozitor, un poet şi întâlnirile cu ea o duc cu 20 de ani în urmă.

La activitate a fost prezentă Miki Kutsuzawa, responsabilă pentru Federaţia Internaţională a Femeilor pentru Pace în Lume, reprezentanta Japoniei. Miki Kutsuzava şi-a exprimat regretul că n-a putut în decurs de 20 de ani să ajute mai mult ţara noastră. De fiecare dată când vine aici întâlneşte lucruri care o întristează şi o fac să sufere, dar totuşi s-a regăsit mereu în bunătatea oamenilor Moldovei, adresând un îndemn sincer:  cei care suntem cu inima curată de moldovean trebuie să păstrăm această ţară frumoasă – Moldova.