luni, 20 octombrie 2014

Dumitru Matcovschi: simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia

Doina Spătaru, Filiala „Ștefan cel Mare”

Anul acesta este decretat lui Dumitru Matcovschi iar, dacă ar fi fost în viață ar fi împlinit pe 20 octombrie 75 de ani. Ca un omagiu i s-a consacrat un Festival de Poezie în satul lui de baștină în Vadul-Raşcov, de către Guvernul Republicii Moldova. Deși omul sfințește locul Dumitru Matcovschi a marcat o întreagă epocă, care pînă ultimele clipe din viaţă şi-a făcut griji pentru valorile spirituale ale neamului nostru. Poet, prozator, publicist, om de cultură, Dumitru Matcovschi a fost cu trup și suflet dedat procesului de renaștere națională.  Astăzi, liceul din localitatea natală a poetului, Vadul-Raşcov, îi poartă numele. În biblioteci, instituții preșcolare și școlare opera lui pe care ne-a lăsat-o este popularizată prin desfășurarea activităților prin care îi citim poeziile, proza și pisele de teatru. Ascultăm și fredonăm versurile puse pe note, care au devenit hituri de la prima audiție, învățăm atitudinea civică prin care ne îndeamnă poetul să ne iubim Țara.
Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Unele din creațiile sale au fost traduse în rusă și lituaniană. Versurile au fost create cu sufletul și inima  sângerândă pentru durerea și suferința acestui popor. De un succes aparte s-au bucurat şi se bucură piesele de teatru: Tata, Troiţa, Destinul, Toamna porumbeilor albi,  Focul din vatră,  Preşedintele, Pomul vieţii, Ion Vodă cel Viteaz,  Cântec de leagăn pentru bunici, Piesă pentru un teatru provincial, Abecedarul, Sperietoare, Bastarzii etc. Troița a fost ecranizată în 1993 prin premiera filmului televizat de lung metraj cu același nume. Multe din versurile lui Matcovschi au fost transpuse pe note de către compozitori ca Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Mircea Oțel, Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Tudor Chiriac, Anatol Chiriac, Ion Enache, Eugen Doga, Bucurați-vă, prieteni fiind unul din cele mai recunoscute cântece din repertoriul muzicii ușoare autohtone. Poetul a prezentat un interes aparte pentru creația populară orală (poeziile Inimă de mamă, Cu numele tău) și probleme ale timpului (piesa Abecedarul). Întreaga operă a lui Dumitru Matcovschi este străbătută ca un fior de cuvântul Basarabia, prin care poetul iubește deopotrivă mama, femeia, glia, limba română, omenia, viața, doina, ș.a Un compartiment bogat al operei matcovschiene îl constituie lirica de dragoste. Sinceritatea sentimentului, simplitatea monologului actoricesc, sonoritatea imaginilor, puritatea şi valoarea etică a mesajului comunicat de scriitor asigură textelor lui o originalitate excepţională, care n-a putut să nu se bucure de atenţia compozitorilor. Peste o sută de versuri ale poetului au fost puse pe note de compozitorii: Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel, Constantin Rusnac  ș.a., care în scurt timp au devenit adevărate şlagăre. Cine nu cunoaşte piesele: Bucuraţi-vă prieteni,  Chişinăul meu cel mic, Cele fete moldoveneCu numele tău, Inimă de mamă, Focul din vatră, Lacrimă amară, Limba maternă, Satele Moldovei mele.
Scriitorul, poetul și dramaturgul Dumitru Matcovschi a trecut în nefiinţă în anul 2013. De numele lui se leagă numeroase pagini de o valoare inestimabilă din literatura naţională. Pentru meritele sale deosebite, Dumitru Matcovschi a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe, decorat cu distincţia supremă „Ordinul Republicii”. Poetului i s-a acordat titlul „Scriitor al Poporului” și Premiul de Stat al Republicii Moldova.