marți, 28 octombrie 2014

Neinformarea ne face vulnerabili

Svetlana GUMENI, şef oficiu
Filiala „A. Mickiewicz”

Traficul de fiinţe umane este sclavia
ce se desfăşoară chiar sub
ochii noştri în Europa secolului XXI.
Maurd de Boer-Buquicchio


Traficul de fiinţe umane  este o problemă majoră pentru Europa  inclusiv pentru Moldova, deoarece ţara noastră se numără printre „pieţele” cele mai înfloritoare în exploatarea oamenilor. După declararea independenţei Republicii Moldova, multe persoane au sperat la o viaţă mai bună emigrând pentru a scăpa de sărăcie, însă traficanţii s-au folosit de această emigrare masivă, în cele mai dese cazuri ilegală şi numărul persoanelor care au fost traficate se ridică la aproximativ 800 000.
Pentru a evita astfel de cazuri autorităţile şi în special instituţiile de cultură şi educaţie şi-au adus aportul la informarea cetăţenilor prin diferite metode. Printre cei care se preocupă primordial de informarea şi protejarea cetăţenilor ne enumerăm şi noi, bibliotecarii de la Biblioteca polonă „A. Mickievicz” care am organizat şi desfăşurat pe parcursul acestui an mai multe tipuri de activităţi ce ţin de informarea populaţiei la acest subiect. Cea mai recentă activitate a avut loc pe 26 octombrie unde un grup de tineri – ostaşi ai Brigăzii de Gardă din cadrul Taberei Militare Nr. 142, au participat la o masă rotundă cu genericul A fi informat înseamnă a fi protejat.
Traficul de fiinţe umane a afectat aproape toate vârstele însă majoritatea victimelor sunt tineri, şi mai ales cei din mediul rural care sunt cel mai puţin informaţi. Acesta a fost şi motivul din care noi am decis să discutăm cu ostaşii, ei fiind veniţi din mediul rural şi fiind la o vârstă când caută un loc de muncă mai avantajos în străinătate. Activitatea noastră a început cu un filmuleţ documentar în care un grup de persoane din R. Moldova, Ucraina şi Bulgaria îşi împărtăşesc clipele de groază prin care au trecut după ce au fost recrutaţi prin înşelăciune şi transportaţi peste hotare. Victimele povestesc cum au fost vândute, private de libertate, maltratate, exploatate sexual şi expuşi la munci grele. După derularea filmului am discutat împreună cu tinerii care sunt cauzele creşterii numărului de victime, consecinţele şi ce măsuri trebuie să întreprindem pentru a fi redus acest număr. În ultimii ani, printre victimele traficului figurează tot mai des bărbaţii, ei fiind exploataţi în construcţii şi la lucrări agricole (ostaşii ne-au împărtăşit chiar cazuri cunoscute de ei).
Spre finalul activităţii tinerii au spus că conştientizează mai bine cât de imoprtant este să fii informat şi au promis că-şi vor aduce şi ei aportul în informarea cetăţenilor despre această problemă mondială.
 Aveţi grijă de voi şi de cei dragi!