marți, 14 octombrie 2014

Zece ani de cultură şi unitate spirituală pentru Biblioteca ,,Ștefan cel Mare’’

Valeria Beţivu, şef oficiu
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

 De zece ani, Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ împreună cu  colegii de  breaslă de la Biblioteca ,,Duiliu Zamfiresu’’ din Focşani, şi-a scris propria istorie, prin diverse activităţi culturale cu publicul şi pentru publicul chişinăuian. Demonstrând astfel, capacitatea de a se adapta la noi forme de comunicare cu cititorii, dovedind necesitatea şi viabilitatea bibliotecii în viitor.

În perioada 8 - 13 octombrie publicul chișinăuian a fost invitat la  Filiala „Ştefan cel Mare” la o mare sărbătoare - ,,Săptămâna Uşilor Deschise’’, cu genericul - ,,Zece ani de cultură şi Unitate Spirituală’’. În aceste zile Biblioteca a fost plină de vizitatori şi oaspeţi atât din Chişinău cât şi din România.
 În prima zi ne-au onorat cu prezenţa partenerii noştri din Focşani în frunte cu dna directoare a bibliotecii ,,Duiliu Zamfiresu’’, Teodora Fîntînaru, care ne-a adus un mesaj de felicitare, o diplomă la 10 ani de la înfiinţarea Filialei comune ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt’’ din Chişinău, în semn de caldă recunoştinţă pentru implicarea în proiectele comune şi în susţinerea continuă a colaborării celor două biblioteci şi  o donaţie de carte în număr de o mie de cărţi,  care va completa fondul existent al bibliotecii. Oaspete de vază a fost atât Mariana Harjevschi director general al Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu”, cât şi Vera Gurievschi, specialist principal, Direcția cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.
Cu o surpriză pentru oaspeţi au venit copiii de la ,,Clubul Poeţilor Copii’’, care ne-au bucurat cu poezii din propria creaţie - dedicate Bibliotecii la ceas aniversar, interpretul Viorel Burlacu ne-a încântat cu un recital de cântece susţinut la chitară.
În aceste şase zile, programul complex de promovare a cărţii şi lecturii, a atras la bibliotecă un public de diferite vârste  şi personalităţi notorii atât din Republica Moldova cât şi de peste Prut: Vladimir Beşleagă, Andrei Burac, Alexandru şi Mihail Vakulovski, Moni Stănilă, Mircea V. Ciobanu - scriitori;  poeta Radmila Popovici-Paraschiv,  tânăra prozatoare Diana Bădică, Margareta Tătăruş – formator, Viorel Burlacu- interpret.
Au fost realizate activităţi interesante atât prin mesajul lor de încurajare a lecturii, cât şi prin divesificarea acestora după formă şi conţinut:
Atelier profesional ,,Poveşti digitale’’: susţinut de Margareta Tătăruş, formator, Focşani (România) – unde timp de trei zile participanţii atelierului au învăţat a lucra în noile programe Live Movi Maker şi Audacity-recorder, au învăţat cum se face o poveste digitală şi în final au primit toţi certificate de formatori.
Atelier de Proză K:  am avut-o ca invitată pe tânăra poetă din România, Diana Bădică. La eveniment au fost prezenţi: Nicolae Spătaru, Dumitru Crudu, Virgil Butnaru, Radmila Popovici, Marina Tichie, Elena Chirică şi alţi tineri prozatori.
Clubul criticilor: a avut loc cea de a VI-a şedinţă a clubului consacrată criticului literar Mircea V. Ciobanu şi cărţii sale  ,,Deziluzii necesare",  apărută la Editura Arc, 2014. Au fost prezenţi la eveniment criticii literari: Lucia Ţurcanu şi Nina Corcinschi,  scriitorul Dumitru Crudu şi actorul Artiom Oleacu. Cei prezenţii au criticat şi discutat despre cartea lui Mircea V. Ciobanu şi fost o întâlnire deschisă, caldă şi interesantă.
Lecturi literare:  Membrii cenaclului ,,Ghemul’’, au avut ocazia să se delecteze cu o poezie bună, postmodernistă, din creaţia scriitorilor: Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă şi Artiom Oleacu. Tinerii poeţi au apreciat, dimensiunea lirică, axată pe modernism, mesajul şi tematica actuală a creaţiei scriitorilor. În final, Dumitru Crudu, directorul bibliotecii, a adus mulţumiri celor prezenţi pentru colaborare în organizarea acestei activităţi, îndemnând tinerii din sală să vină să citească din poezia postmodernistă.
Teatru la Bibliotecă – Spectacol lectură în baza piesei ,, Bujumbura’’ de Andrei Burac: elevii clasei a X-a de la Liceul teoretic ,,Elena Alistar’’ împreună cu Artiom Oleacu, actor la Teatrul Satiricus ,,Ion Luca Caragiale’’, au regizat piesa ,,Bujumbura’’ și timp de o oră sala de lectură a bibliotecii s-a transformat într-o sală de teatru.
Publicul a trăit clipe de revelaţie ascultând această piesă, deoarece elevii au intrat bine în rol, ne-au  surprins prin capacitatea de analiză şi înţelegere a textului dramatic. Dramaturgul Andrei Burac, prezent la spectacol, a rămas uimit de prestaţia viitorilor actori şi le-a dorit tuturor înţelepciunea pe care a avut-o eroul principal Vlad, din dramă, deoarece numai prin înţelepciune  putem salva omenirea.
Concurs de comentarii şi recenzii: în baza cărţilor ,,Zbor Frânt de V. Beşleagă’’ şi ,,Voiaj de nuntă în trei’’ de Ş. Poiată. La manifestare au participat elevi de la două licee - ,,Elena Alistar’’, ,,Iulia Hașdeu’’ și, de asemenea,  studenți de la Colegiul  Cooperatist. Majoritatea dintre cei prezenți și-au prezentat  comentariile și opiniile asupra cărților.
Concurs de literatură română ,,Cu Claudia Partole devii faimos’’: la 10 octombrie,  în cea de-a III-a zi a ,,Săptămânii Uşilor Deschise’’, la Biblioteca  s-au adunat elevi de la Liceul „Elena Alistar”, Liceul „Iulia Hasdeu”, ,,Şcoala-Grădiniţă nr 152 Pas cu Pas’’ pentru a participa la concurs. Cuprinşi de emoţie, participanţii foarte bine pregătiţi au demonstrat cât  de dragă le este creaţia Claudiei Partole. Plini de încredere şi cu un bagaj de sfaturi din cărţile Claudei Partole, copiii au plecat bine dispuşi şi dornici de citi o nouă carte scrisă de dna Partole. 



O seară de cântec şi poezie cu textiera Radmila Popovici care a încântat publicul cu o atmosferă deosebită pe care ne-a creat-o prin poezie şi cântec, ne-a dat tuturor o lecţie de literatură română de toată frumuseţea.

Întâlnire cu scriitorul Mihail Vakulovski: în ultima zi a ,,Săptămâni Uşilor Deschise’’ la ora 15:00, a avut loc o întâlnire cu scriitorul Mihail Vakulovski, care a venit tocmai de la Braşov să se întâlnească cu citiorii săi, printre care au fost prezenţi: criticul literar Vitalie Răileanu şi scriitorii: Radmila Popovici-Paraschiv, Nicoale Spătaru, Virgil Botnaru, Andrei Burac, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Emanuela Sprînceană şi Diana Bădică, venită din România.
Scriitorul Mihail Vakulovski a lecturat câteva poezii din ultima sa carte ,,Riduri’’, după care a citit şi câteva fragmente din ,,Biblioidioteca’’ - o carte despre viaţa tinerilor basarabeni, care vor să cunoască realitatea românească a tinerilor angajaţi, cei pe  care nimeni  nu îi doreşte în respectiva instituție, pentru că sunt fără experienţă. A fost o întâlnire interesantă şi constructivă pentru cei prezenţi la eveniment.

În final, echipa Bibliotecii ,,Ştefan cel Mare’’, promite publicului chişinăuian şi cititorilor săi fideli să nu-i dezamăgească în viitor, îşi va orienta activitatea spre diversificarea şi dezvoltarea continuă a noilor servicii în dependenţă de necesităţile informaţionale ale utilizatorilor.