luni, 3 noiembrie 2014

Citim cărți artistice pentru că dorim să învățăm ceva din ele

Margareta CEBOTARI,
 bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

 Programul „Chișinăul citește o carte” din acest an se apropie de final, de aceea organizăm şi activități de totalizare. Recent, am dialogat cu un grup de elevi ai Colegiului Politehnic din Chișinău despre  volumul de proză scurtă „Voiaj de nuntă în trei” de Mihai Ștefan Poiată. Deoarece tot aici, la începutul derulării programului, în primăvara acestui an elevii s-au întâlnit cu autorul, pentru a le face oferta lecturii romanului său. Era și de așteptat  ca anume aici să avem cei mai mulți cititori ai acestei cărți.

Pentru început, Vitalie Răileanu, cercetător literar, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a făcut o trecere în revistă a ideilor principale pe care scriitorul  Mihai Ștefan Poiată a  intenţionat să le prezinte cititorilor săi, deoarece în sala de lectură a Bibliotecii Colegiului au dorit să vină și un grup de elevi din anul întâi, care abia deschid ușa acestui excepţional program de lectură al  BM „B.P. Hasdeu”. Pentru ei au fost prezentate unele date biografice ale autorului, care este şi un cineast foarte bun, actualmente fiind şef Catedra de regie a Academiei de Teatru Muzică  şi Arte Plastice, a fost şi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, aflându-se printre cei care au luptat foarte mult pentru revenirea  principiilor democratice în acest stat.
Referindu-se la formula corelaţiei lectură – scriitor, Vitalie Răileanu a menţionat că scopul unui autor este de a-l coopta pe cititor cu ceva interesant. Și Miahi Ștefan Poaită iată că reușește să-l atragă cu o carte care este o dioptră, o reflecție a vieții reale. Este un volum ce se citește ușor de cei tineri, deoarece este străbătut de sentimentul de dragoste a protgoniştilor: Veronica și Mihai. Actualitatea și realitatea cărții răbufnește și pînă acum din paginile ei prin descrierea unor obiceiuri de nuntă, ce mai persistă și azi, prin reflectarea unor trăsături de caracter ale unor personaje mai puțin acceptate de cei din jur: îngâmfarea, mândria excesivă, invidia între „buni vecini”, nepăsarea față de sentimentele celor apropiaţi etc.
Invitaţi la dialog, cei care au citit cartea nu au ezitat să-și exprime impresiile. Pe unii  i-a intrigat momentele de taină, de necunoscut de la începutul narațiunii. Pe alții – faptul că sentimentele  eroilor principali nu sunt declarative, dar le simțim vii, palpabile, ca niște „dialoguri ale sufletelor” celor îndrăgostiți.
 Cititorii lui Mihai Ştefan Poiată au remarcat realitatea pură, vie a cărții „Voiaj de nuntă în trei”.  Deci, programul „Chișinăul citește o carte” a pus pe lista de lecturi a acestor tineri o carte bună, a fost concluzia unanimă de la finalul discuţiilor.
Am remarca deosebita contribuție la promovarea lecturii acestui volum a Galinei Sărbușan, profesoară de limbă și literatură română a acestui Colegiu, implicarea, din tot sufletul, a bibliotecarei Lilia Gore,  susținerea colegială din partea lui Virgiliu Bantaş, director adjunct pentru educație, care au fost prezenți și la această activitate.
Citim cărți artistice pentru că dorim să învățăm ceva din ele – a fost concluzia de final, expusă și susținută de participanţii la discuția noastră literară.