miercuri, 5 noiembrie 2014

Piesa de pregnanță „Bujumbura” a lui Andrei Burac

Doina SPĂTARU, Filiala „Ștefan cel Mare”

Andrei Burac este un chirurg care a schimbat bisturiul pe pix și foaie. Acum este poet, prozator, dramaturg, traducător și publicist în Republica Moldova. Una din piesele  lui  Bujumbura a fost recent citită într-un spectacol - lectură la Filiala „Ștefan cel Mare". Piesa este actuală și acum prin temele pe care le atinge dramaturgul: probleme existenţiale în cuplu , lipsa comunicării, necesitatea de  a fi auzit și înţeles. Elevii clasei a X-a de la Liceul Teoretic Elena Alistar care au participat la lectură au dată dovadă de mult devotament și implicare, muncă și dragoste față de profesia de a fi actor. În sală au fost prezenți studenți de la Universitatea de Stat din Moldova: Facultatea de Jurnalism și Științe ale comunicării, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă: Facultatea Filologie, Elevi cl. a IV - a de la Școala - Grădiniță Pas cu Pas nr. 152 și utilizatori fideli ai bibliotecii, nu în ultimul rînd poeta Diană Bădică din Slatina, România.
Spectacolul - lectură a fost organizat de către actorul Artiom Oleacu, actor la Teatrul Satiricus  "Ion Luca Caragiale", care a dat dovadă de multă tenacitate, profesionalism și o organizare la nivel înalt pentru a crea un spectacol teatral în bibliotecă devenind astfel nu mai mult decît o adevărată scenă de teatru. Pe parcursul piesei  fiecare elev - actor prin prestația lor ne-au cucerit, și însuși, dramaturgul Andrei Burac prezent la spectacol a rămas plăcut surprins de felul în care și-au jucat rolurile avînd numai cuvinte de apreciere și mulțumire.

Spectacolul - lecutură s-a încheiat cu dezbateri față de piesă de către elevi, autorul piesei, regizorul, directorul bibliotecii Dumitru Crudu și directorul Filialei „Onisifor Ghibu” Vitalie Răileanu. Dramaturgul Andrei Burac zicea că această piesă e ca și o casă zidită de un meșter și populată doar de niște umbre. Cei care trebuie să o populeze sunt regizorii, actorii, scenografii. Dumitru Crudu a făcut o sinteză în baza piesei, a poveștii acestor îndrăgostiți care par un cuplu dezbinat din cauza naivității, lașității, instabilității și felul în care se comportă eroul principal, care nu reușeste să întemieze o  familie și nici nu respectă  valorile morale și etice. Pare a fi mereu în umbra soției sale și niciodată nu pare hotărît. La aceste aprecieri s-a alăturat și scriitorul Vitalie Răilean cu un mesaj de felicitare pentru piesa jucată și modul în care s-au prezentat elevii, dar și cîteva cuvinte adresate autorului Andrei Burac față de care are o stimă inestimabilă și o dragoste colegială. S-ar  mai fi spus multe și timpul nu va ajunge niciodată să estimăm valoarea unei piese, opera unui scriitor și prestația celor care au creat acest spectacol - lectură. Biblioteca, cititorii, dar și scriitorii vor fi mereu bucuroși să vadă operele percepute în activități culturale.