marți, 23 decembrie 2014

BOOK-urii pentru copii

Oxana Andreev,
                                                                                     Șefa Filialei „A. Mickiewicz”

 Campania de binefacere Biblioteca vine la copii, cu sacul plin de BOOK-urii, iniţiată de Biblioteca de cultură şi literatură polonă „A. Mickiewicz” şi desfăşurată în perioada 10 noiembrie-19 decembrie 2014, a luat sfârşit. Bunurile colectate au fost împachetate cu grijă de către colaboratorii bibliotecii, iar duminică, 21 decembrie, BOOK-uriile adunate (cărţi, hăinuţe, rechizite, jucării, dulciuri, fructe etc.) au pornit spre destinație la cei 110 copiii ai şcolii-internat din s. Cărpineni, r-l Hânceşti. Însoţiţi de reporterii postului de televiziune Jurnal TV, la orele amiezii eram în curtea frumoasă şi îngrijită a şcolii.
Bucuros de venirea noastră, directorul instituţiei, Tudor Ţenu, ne-a întâlnit cu o strângere bărbătească de mână şi cu frumoase cuvinte de bun venit şi de mulţumire.
Cît privește copiii... Cei din orfelinate trăiesc o viaţă a lor și cu toate acestea, ei întotdeauna cu bucurie în ochi îi întâmpină pe cei care au venit să le schimbe prin ceva rutina zilnică. Aşa a fost şi în această zi de duminică. Adunaţi cu toţii în sala festivă, au stat ascultători pe scăunele şi din când în când mai aruncau câte o privire interesată spre cutiile legate cu fundiţă.
BOOK-uriile aduse, începând desigur cu interesantele cărţi, au fost împărţite astfel încât fiecare copil să primească în dar o carte. Cei mai micuţi au primit şi câte un cadou mai special însoţit de o jucărie colorată, iar cei mai mari dulciuri și împreună am împărțit celorlalți fructele.
Ulterior, cei mai îndrăzneţi dintre ei ne-au oferit şi nouă cadouri: 4 fete frumoase ne-au cântat o piesă, un pici ochios ne-a spus o poezie, iar câţiva flăcăi ne-au zis o urătură ca la carte. Bine dispuşi, copiii au cochetat un pic cu microfonul şi le-au spus reporterilor multe şi de toate. Cât timp ei erau ocupaţi cu răsfoitul cărţilor sau cu interviul, am discutat cu domnul Ţenu despre copii din orfelinat și ne-am convins încă odată că avem multe de învăţat de la ei, iar cea mai importantă lecție a zilei: să nu uităm de cei dragi!
Şi aici ne referim la o adolescentă care, fiind ea însăşi în internat, adună dulciuri, jucării, diverse lucruri pentru a reuşi până la Anul Nou să aducă bucurii rudelor sale.
O altă istorioară este despre doi băieţi, unul de 3 anişori şi altul de 14 ani care, poate ar părea straniu, dar ... prietenesc. Nu sunt fraţi, sunt doar buni prieteni, ce-şi petrec foarte mult timp împreună și asta demonstrează  că prietenia nu are vârstă.
Dacă mai zăboveam acolo, cu siguranţă veneam acasă cu un sac plin de istorii de viaţă impresionante.
Revenind la Campanie, aş vrea să menţionez că la această reuşită au contribuit oameni cu inimă mare – utilizatori ai bibliotecii, colegi, prieteni, parteneri. De asemenea, a contribuit la aceste BOOK-urii şi Ambasada Poloniei în Republica Moldova, în persoana Excelenţei Sale, Arthur Michalski, care a donat copiilor dulciuri poloneze și jocuri de inteligenţă.
Tuturor celor care s-au implicat, într-un fel sau altul, vă mulțumim și vă dorim sărbători fericite, sănătate și liniste în suflet!

Cum a decurs campania puteţi vedea aici: