miercuri, 24 decembrie 2014

Sfântul Nicolae ocrotitorul copiilor

Valeria Beţivu, şef oficiu
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

Toată lumea îl iubeşte pe Sfântul Nicolae, pentru că Sfântul Nicolae îi iubeşte pe toţi.  (Fr. Andrew Phillips)
Apropierea sărbătorilor de iarna ne aduce bucurie şi ne aminteşte cu precădere de anii copilăriei, de emoţia aşteptării împodobirii bradului, de clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun.  Până la cea mai importantă sărbătoare a lunii decembrie ,,Lumina Naşterii lui Isus’’ care se întinde de la o casă la alta, de la o inimă la alta, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae.
Astfel, în data de 19 decembrie, ,,Sfântul Nicolae’’ i-a adunat pe elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „Elena Alistar’’ şi Şcoala Grădiniţă ,,Pas cu Pas’’ la Biblioteca ,,Ştefan cel Mare”, în jurul expoziţiei de carte ,,Feeria sărbătorilor de iarnă’’ - curioşi şi dornici de a afla cât mai multe despre ciclul de sărbători care se apropie: Crăciunul, Anul Nou, Sfântul Vasile şi Boboteaza, care simbolizează înnoirea timpului şi începutul unui an nou.
Deoarece am organizat această zi de informare în ziua când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, le-am vorbit elevilor despre  viaţa şi faptele acestui mare sfânt, pe care toţi îl numesc moş Nicolae, şi îl aşteaptă să le umple ghetuţele cu multe daruri.  - Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Părinţii au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil.  Şi Dumnezeu le-a dăruit unul, a fost singurul. Unul milos, foarte înţelept şi extrem de curajos.
Copiii, curioşi din fire, au adresat întrebări referitor la faptele pe care le-a săvârşit sfântul Nicolae în viaţa sa şi s-au întrebat: ,,oare cum să devenim și noi la fel milostivi și înțelegători cu semenii noștri,  precum a fost Sfântul Nicolae”.
După această discuţie minunată, copiii au fost îndemnaţi  să facă o călătorie imaginară în lumea sărbătorilor de iarnă prezentându-le pentru lectură o serie de cărţi din colecţia bibliotecii: cărţi cu obiceiuri şi colinde de Crăciun, despre semnificaţia naşterii lui Isus şi a pomului de Crăciun.
Impactul acestei zile sperăm că va contribui la atragerea cititorilor copii în sălile de lectură și consultarea cărților cu tematică religioasă și etno-folclorice.

Crăciun Fericit şi un An Nou plin de satisfacţii!