luni, 19 ianuarie 2015

Cărţile şi lectura continuă să ne uimească

 Ludmila Gajos,                   
director, Filiala „Târgovişte”                  

Nimic nu este mai puternic decît
o idee căreia i-a venit vremea.
Victor Hugo
                                                                                                                                                                                                                                   
 În cadrul Zillelor FedEx@Hasdeu organizate în scopul colectării şi  promovării ideilor angajaţilor, au participat şi colaboratorii Bibliotecii Târgovişte. Cele  trei idei inovative sunt axate pe elaborarea unei reţele locale ce conţine documente pentru consultare privitor la instituţiile europene, redenumirea termenului bibliotecar în specialist în informare şi deschiderea unui Club gen biblioterapie care în final a fost implementat la bibliotecă şi denumit Cartea vindecă. Am stabilit ca scopul acestui club să fie necesitatea de a promova Cartea ca model de înţelepciune, sursă de informaţie, valoare intelectuală, educativă cu următoarele  obiectivele:  a te face să laşi la o parte grijile cotidiene, să uiţi de problemele care te înconjoară şi să te gîndeşti la tine, la lecturi pentru suflet.

S-a constatat că lectura poate ajuta la vindecarea unor afecţiuni şi în termeni medicinali  se numeşte biblioterapie, iar potrivit cercetătorilor, reduce starea de stres, riscul apariţiei unor boli psihice, iar unele cercetări au evidenţiat faptul că lectura poate fi eficientă în tratarea alcoolismului, al anxietăţii şi a fobiilor. Luînd în consideraţie asemenea lucruri pozitive, la iniţiativa bibliotecarelor de la Filiala Târgovişte a fost înfiinţat Clubul de lecturi din plăcere Cartea vindecă. De un mare succes printre cititoarele Filialei Tîrgovişte se bucură volumele din Colecţia Cărţi romantice. De remarcat, că şi bibliotecarele sunt fanii acestei colecţii scrise de autoarele contemporane Mary Jo Putney, Danielle Steel, Sarah Jio, Nora Roberts, Sandra Brown.  Inaugurarea Clubului de lectură  a avut loc la 15 iulie 2014, unde a participat o invitată specială Emilia Plugaru, scriitoare. Ea a povestit despre sine, despre poeziile care le scrie, iniţial le-a scris pentru cei patru copii ai săi, apoi a editat şi o carte, intitulată Sunt elevă-n clasa-ntîi!, cît şi despre pasiunea de a confecţiona obiecte din ceramică şi plastic. Agenda inaugurării a cuprins o expoziţie tematică de cărţi din colecţia Cărţi romantice de la Filiala Tîrgovişte.


Potrivit unor studii efectuate de psihologii americani, oamenii care au deprinderea lecturii pot să ghicească cu mai multă uşurinţă care sunt sentimentele pe care le au oamenii din jurul lor şi îsi pot da seama mai uşor dacă oamenii le zîmbesc sincer sau fals. Există chiar şi un parfum Paper Passion cu miros de carte nouă şi să sperăm că în bibliotecile noastre se va simți mirosma acestui  parfum care ne va delecta sufletul.