luni, 23 februarie 2015

Concursul „Tineri scriitori” la a doua ediție


Vera Goldman, Filiala „Al. Donici”

Poezia a fost mereu un mijloc de delectare spirituală şi intelectuală, fapt pentru care este considerată încă din antichitate superioară celorlalte genuri literare. Eugen Ionescu afirma că „poeții sunt inima umanității”, iar Bogdan Petriceicu Hasdeu considera   poezia o „căsătorie a realității cu idealul, în sufletul poetului”.
Din dorința de a explora frumuseţea poeziei printre copii şi de a  promova tinerele talente, Biblioteca „Alexandru Donici” a iniţiat, începînd cu anul 2015, un nou proiect cu genericul „Tineri scriitori". Este un concurs de poezie, care se  desfășuară lunar în incinta bibliotecii. Participanții la cea de-a doua ediție au fost elevi de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, care au prezentat cîte două-trei poezii proprii. Aceștia fiind cu vîrsta cuprinsă între 7-17 ani. Chiar dacă înițial s-a propus să participe elevi pînă la vîrsta de 15 ani, la concurs au aderat și elevi din clasele liceale. Toți participanții s-au manifestat la un nivel înalt, împresionînd membrii juriului cu creațiile sale. Printre cele mai reușite se numără și poezia „Parabola siderală” scrisă de Sofia Cozonac, elevă în clasa a II-a „A” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”. Poeziile participanților vor fi plasate pe blogul Bibliotecii „A. Donici”.
Prezent la activitate, scriitorul Dumitru Mămăligă, redactor-şef  al revistei ,,Roua stelară'', i-a încurajat pe tinerii poeți, menţionînd: „Nu vei obţine niciodată glorie, tăvălindu-te pe perine moi. Omul de creaţie îmbină în mod fericit în scrierile sale bucuria, exaltarea, regretele și tristețile. El este creatorul de frumuseți și armonii, dînd strălucire vremii sale și îmbogățind viața cu diverse sublimi mărețe. Avem în fața ochilor niște tineri, copii care sunt destinele țării. Iar hrana spirituală care li se va oferi va depinde cine vor crește și cine vor deveni. Trebuie să ne întoarcem fața spre copii. E ceea ce avem mai scump!”

  Le mulțumim tuturor pentru participare și le dorim succese în continuare!