luni, 9 februarie 2015

Cu istoria neamului în inimi

Aurelia STACI,
bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

La sfârşitul lunii ianuarie la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea cărţii „Dacul” (legendă istorică) de Silvia Ursache. Această carte este destul de captivantă şi este recomandată pentru copii. Eroul principal, pe nume Androd este dus şi vândut în robie, unde este supus diferitor încercări. Întâlnind leul rănit într-o peşteră, Androd îl lecuieşte şi cei doi devin prieteni fideli, astfel autoarea începe lecţia fidelităţii.

Moderatoarea acestui eveniment a fost dr. în filologie, profesoara de limiba şi literatura română Veronica Postolachi. Elevii Liceului „Mircea Eliade” clasele a VI-a şi a IX-a şi-au împărtăşit impresiile postlecturale: „Este o legendă care reflectă iubirea dintre animal,om şi natură, au concis unii lectori." Elevii sunt mândri că dacii - un popor curajos şi brav, sunt strămoşii noştri !

Directorul Editurii Silvius Libris, scriitoarea Silvia Ursache, a menţionat că: „La baza acestei legende stă un caz real. Dacul a existat cu adevărat, întâlnind leul într-o peşteră şi la lecuit, respectiv leul l-a salvat în lupta cu gladiatorii. „Acest devotament credincios al animalelor a impresionat-o pe scriitoare şi a decis să scrie o nuvelă istorică pe baza acestei întâmplări.

Scriitoarea Claudia Partole, a menţionat faptul că se bucură mult să se afle în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu" la o întâlnire cu urmaşii dacilor. Dacul" este o lucrare amplasată în timp şi spaţiu, personajele sunt bine conturate. Scriitoarea este convinsă că Silvia Ursache nu se va opri aici pentru că istoria dacilor ascunde multe taine ;i ele urmează a fi descoperite şi oferite urmaşilor.

Citind acest volum, doctorandul Universităţii de Stat din Moldova, Andrei Prohin, a accentuat faptul că într-adevăr a scrie despre daci este dificil, dar e un proces foarte interesant.


Astfel de lecţie cu tentă istorică, didactică şi estetică au loc în biblioteca noastră, unde cititorul şi vizitatorul este mereu aşteptat pentru a deprinde frumosul, autenticul şi adevărul.