marți, 10 februarie 2015

De ce sunt unic?

Mila ȘEREMET, Sef oficiu, 
Stela RUSSU, bibliotecar,
 Filiala „Transilvania”

          
   Duminică, 8 februarie, participanții Proiectului „Vreau să-mi citești” plini de forțe au fost în aşteptarea de noi surprize și curiozități. Oare ce au mai pus la cale bibliotecarele? Mesele au ceva ce nu era la primul atelier, pahare cu lichid, ou...  În față o etajeră cu nuci, alune, castane, știuleți de porumb, porumb, seminţe de floarea soarelui, cafea, ceapă, morcov, ridiche, sfeclă roșie și o oglindă. Tema atelierului nu se vede nicăieri. Dar... toate la timpul lor. Familiile participante au fost rugate să fie atente pe tot parcursul atelierului ca la final să ne spună care totuși a fost tema acestui Arelier.

         Va-ți întrebat vreodată de ce nu vă place de exemplu, mirosul de usturoi, de ce chipul meu e diferit da al vostru, sau de ce uneori, vocea voastră seamănă cu cea a părinţilor? Toți copiii au fost aduși în fața unei oglinzi, ca fiecare să ne spună prin ce este deosebit de ceilalţi participanți. Primul pas a fost răspunsul acestei ghicitori: Este, / Nu-i poveste / Și-a fi / Cât voi trăi (Eul).
Nicușor Pînzari este deosebit prin forţa și dragostea de carte, Bianca Berezovschi e mândră de ochișorii ei frumoși, blânzi și setoși de cunoștințe, Sabin Finciuc prin agerimea minții și tendința spre cunoaștere, Delia Taboră prin frumusețe și e împătimită de lectură, Tatiana Beregoi-Vechiu e unică prin dragostea de tot ce-i interesant și nou, are și o memorie fenomenală, care a și fost evaluată în timpul testului de memorie...
            Corpul și creierul nostru, felul în care gândim, acţionăm și ne comportăm, toate sunt legate între ele și toate contribuie la a ne face diferit de toți ceilalţi. Despre toate acestea și nu numai am discutat și învățat la această întrunire. Participanții au fost rugați să numească părţile componente ale corpului uman. Răspunsul n-a întârziat, fiind numite următoarele componente: mâini, picioare, trunchi, cap. Între timp bibliotecarul care a scos la iveală vasul „Se prepară un corp omenesc” cu ingredientele cele mai simple, în total 13 substanțe chimice, (oxigen 65%, carbon18%,  hidrogen 10%, azot 3%, fosfor 1%, potasiu 0,35%, clor 0,15%,  sodiu 0,15%,  magneziu 0,05%, sulf 0,25%, calciu 1,6%, fier 0,008%, 0,00004%) numite elemente. Cu toate că copiii sunt micuți prin exemplele și argumentele oferite de noi au învățat cuvinte noi care au fost stocate în borcănașul cuvintelor necunoscute (de exemplu, sulf – miros de ou clocit).  Dar un corp omenesc nu poți prepara doar amestecând elemente chimice – ar fi ca și cum o furtună iscată într-un depozit de fiare vechi ar putea construi un avion de pasageri. Și noi am început cu „cărămizile” potrivite. În cazul nostru aceste cărămizi microscopice sunt celulele, în jur de 100 de trilioane. Interesant a fost răspunsul la întrebarea cine are mai multe celulele un rotofeu ori unu atlet? Desigur rotofeul are mai multe celule au răspuns în cor copiii. Dar nu e tocmai așa. Toți avem acelaș număr de celule numai că ele au proprietatea de a se dilata ca baloanele, în unele cazuri... o cam iau razna. Este vorba de celulele numite grase, pe lângă ele mai avem și celule sanguine, nervoase, osoase... Părțile corpului l-am adunat din 9 sticle de sânge, 2 metri patrați de piele, 5 milioane de fire de păr, 1 găleată de grăsime, 206 oase prinse de 640 de mușchi, 100000 de kilometri de vase sangvine, și o inimă. Interesante au fost și experimentul bazat pe cele 5 cimțuri. Unde s-a scris, s-a văzut, s-a mirosit parfum, s-a gustat lichidul din pahare cu zahăr, sare, acid citric, și pipăit diverse obiecte: moi, tari, reci, calde cum ar fi con de brad, vată, burete. De exemplu: ce simți când strângi în mânuță un con de brad? Simt cum îmi face masaj.  Noi, oamenii avem foarte multe griji, dar oare cât de bună memorie? Timp de 30 de secunde participanții au studiat o foaie cu 13 cuvinte. Câștigătorul a fost familia Beregoi-Vechiu cu 12 din 13 cuvinte.
            Lent am trecut și la oul cu surprize unde s-au descoperit următoarele proverbe: Omul sfințește locul, nu locul omul; Cine suflă în foc îi sar scântei în ochi; Cine nu deschide ochii, deschide punga; Omul cât trăiește învață și tot moare neînvățat; Omul bun se cunoaște după fapte. Tălmăcirile au fost foarte inventive și haioase. De exemplu, cel care nu citește moare prost, sau când era tânăr cunoștea multe, iar când la moarte o uitat tot. Lectura în lanț au adus celor preocupați de cunoaștere multe curiozități despre corpul uman culese din enciclopedia „Știați că ... 500 de curiozități despre...” de exemplu, vasele sanguine ar putea lega pământul de patru ori. La final a venit și rândul fructelor, legumelor, semințelor care au fost asortate, unite ca să obțină fiecare familie modelul corpului uman.
Doi pari / Pe doi pari o putină, / Pe putină un un bostan.
            Coșul cu povești care a tot stat cuminte pe parcursul întregii activități a prins la viață și a pornit să adune poveștile citite timp de două săptămâni a celor care strigă: „Vreau să-mi citești”. Apoi am adunat toate ideile referitor la tema Atelierului de azi. Toți au fost aproape de adevăr, fiindcă la noi sunt acceptate toate răspunsurile, ideile dacă sunt bine argumentate. De exemplu: Viața, Corpul uman... . Pe fiecare masă mai rămase o foaie, erau chemați copiii pe rând cu foaia în mână, când le-au ridicat a apărut cu litere mari DE CE SUNT UNIC? Aceasta a și fost tema atelierului nostru. Participanții noștri ne-au apreciat cu multe mutrișoare zâmbitoare pe Calendarul emoțiilor.
         Noi, bibliotecarii, organizatori ai acestor Ateliere suntem mulțumiți de ceea ce facem numai atunci când vedem licărul din ochii copiilor și mulțumirea părinților și buneilor, care așteaptă cu nerăbdare să vină la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Filiala „Transilvania” să participe mânâ în mână cu micuții lor la Proiectul intergenerațional „VREAU SĂ-MI CITEȘTI”.