sâmbătă, 7 februarie 2015

Imaginea Bibliotecii ,,Ştefan cel Mare’’ reflectată în mass-media

Valeria Beţivu, bibliotecar principal
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

Imaginea Filialei ,,Ştefan cel Mare’’ în reţeaua Biblioteci Municipale ,,B.P.Hasdeu’’ reprezintă un nod important al comunicării informaţionale şi culturale în viaţa bibliotecilor şi a utilizatorilor. Pentru a se menţine în atenţia comunităţii şi a provoca interesul unor noi segmente de public începând cu anul 2012 avându-l în fruntea bibliotecii pe scriitorul şi prozatorul Dumitru Crudu, Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ a fost mai preocupată de crearea unei imagini pozitive, de adăugare a valorii sociale la imaginea deja existentă. Pe parcursul acestor aproximativ 3 ani s-au scris multe despre bibliotecă şi activităţile sale.
 În procesul creării imaginii a bibliotecii în comunitatea un loc aparte îl deţine colaborarea cu mass-media, datorită directorului Dumitru Crudu. Apariţia mass-medie în activitatea bibliotecii se datorează şi unor noi activităţi culturale desfăşurate cu publicul care la alte biblioteci sunt lipsă; cluburi pe interese: ,,Clubul Cinema Alternativ’’ ,,Clubul Poeţilor copii'', ,,Clubul Picilor'', ,,Clubul Curioşilor'', ,,Clubul În jurul lumii'' ,,Atelierul Vlad Ioviţă'' concursuri cognitive educative  între instituţiile de învăţământ din sectorul Botanica: ,,Box la Biblioteca'' concurs de limba română, şi ,,Cu scriitorii români devii faimos'' toate elaborate la iniţiativa directorului bibliotecii Dumitru Crudu.
Succesul şi imaginea bibliotecii se constituie prin vizibilitatea ei în presa internaţională: www.ziare.com, Observatorul cultural, România literară, Timpul de Iaşi şi cea locală: în ziarul Timpul  în buletinul ,,BiblioCity’’ şi revista „BiblioPolis”. În cadrul emisiunilor Convorbiri literare la Radio Moldova. Cultura azi, Cine vine la noi, Magazinul Copiilor’’ de la TV Moldova, Prima oră de la Prime.
Noi posibilităţi în promovarea activităţii Filialei „Ştefan cel Mare” le-am obţinut prin utilizarea tehnologiilor informaţionale moderne: blogul bibliotecii: bibliotecastefancelmare.blogspot.com şi a saitului de socializare  bibliotecastefancelmare@facebook.com. Astfel pe pagina de facebook a bibliotecii în 2014 s-au înregistrat 3 691 de prieteni cu 1325 mai mulţi decât în 2013.
           Cea mai mare realizare în promovarea imaginii bibliotecii o considerăm a fi ,,Jurnalul Bibliotecarului’’ de Dumitru Crudu, este o carte care redă exact viaţa din biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ Apariţia acestui jurnal şi distribuirea lui în toate filialele Bibliotecii ,,B.P. Hasdeu’’ măreşte considerabil aria de comunicare a imaginii bibliotecii.
       Analiza statistică: ne oferă posibilitatea să urmărim modul în care biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ într-o perioadă scurtă de timp, este tot mai prezentă în mass-media.

Anul
Total articole
Articole semnate de bibliotecari
Articole semnate de persoane din afara bibliotecii
Radio, tv
2012
18
15
3
-
2013
34
29
5
34
2014
24
23
1
9
Total
76
67
9
43

     Despre un blog se poate afirma că este „bun", dacă stârneşte interesul utilizatorului. Blogul bibliotecastefancelmare.blogspot.com este un document important în promovarea bibliotecii unui public larg.

Anul
Numărul de postări
Numărul de vizualizări
2012
538
46768
2013
636
64586
2014
637
67991

     Creşterea numărului de postări pe blogul biblioteci şi a numărului de prieteni pe facebook se datorează acumulării de abilităţi în utilizarea acestor servicii de către bibliotecari, deoarece în promovarea bibliotecii pe reţele de socializare este implicat  tot colectivul bibliotecii.
Un pas important în promovarea imaginii bibliotecii şi a scriitorilor care vin cel mai des  la întâlnire cu publicul cititor la Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ a fost elaborarea Calendarului pe anul 2015 SOLII LITERATURII este o premieră absolută, fiind primul calendar cu scriitori de când se editează calendare în Republica Moldova. În calendar au fost incluşi 12 scriitori din toate generaţiile, fiind un fel de istorie a literaturii române din Basarabia din perioada postbelică în miniatură. Pe pagina unei luni, sub poza autorului, a fost inserat un citat reprezentativ din creaţia scriitorului, iar sub citat, fotografii ale cărţilor semnate de condeier. Prin acest mod vizual foarte aerisit, am căutat să promovăm literatura română contemporană din Republica Moldova.
În 2014  s-a înregistrat o cifră mai mare atât la numărul de postări pe blog şi vizualizări cât şi prezenţa în mass-media deoarece tindem spre mai mult în fiecare an.

Optimizarea imaginii va rămâne în continuare o preocupare permanentă a bibliotecarilor, deoarece viitorul Filialei ,,Ştefan cel Mare’’ depinde în mare măsură şi de imaginea pe care îşi va forma-o în societate.