vineri, 13 februarie 2015

Poetul nemuririi neamului nostru

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala „Onisifor Ghibu”


Grigore Vieru rămâne a fi Poetul nemuririi neamului nostru, deoarece este un poet al timpului mitic, al originilor, al Marelui Timp al Omenirii.
Spectacolul literar-muzical „Grigore  Vieru – o Cetate de suflet pe vârful unui Munte de spirit”, organizat la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, este un omagiu adus scriitorului Grigore Vieru în preajma aniversării a 80 de ani de la nașterea Poetului-simbol al Basarabiei. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Direcția Generală  Educație Tineret și Sport a  municipiului  Chișinău. Astfel, au avut marea dorință de a participa cu recitaluri poetice și muzicale pe versuri de Grigore Vieru elevi de la 16 instituții de învățământ liceal din sectoarele Centru și Buiucani ale municipiului Chișinău, cât  și din suburbiile Durlești și Ghidighici.
Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a deschis activitatea prezentând o incursiune literară despre viața și opera scriitorului Grigore Vieru, dar și despre importanța studierii și conștientizării versurilor poetului.
În alocuțiunea sa,  criticul literar Ion Ciocanu a ținut să menționeze că numele lui Grigore Vieru este astăzi pe buzele tuturor celor care sunt aproape de viața culturală a țării. Prin traducerea operelor sale, Grigore Vieru a trecut demult hotarele multor țări. În deosebitele sale  versuri poetul le-a spus copiilor adevăruri pe care ei le descifrează și le înțeleg pe parcursul întregii vieți, anume ce este dragostea de țară, față de limba maternă, de mamă, ce este demnitatea unui om care se simte liber în țara sa. Îndemnul literatului Ion Ciocanu către elevii participanți la  acest spectacol este:  să scoată din adâncul versurilor recitate sensul pe care a dorit să-l transmită Poetul cititorilor săi, trăind aceiași intensitate a  emoțiilor versului vierean.
Liuba Arion, specialist principal, metodist al DGETȘ a municipiului Chișinău, a specificat și a menționat contribuția celor care au ghidat copiii, i-au ajutat să prezinte cât mai frumos și deosebit de emotiv versurile poetului Grigore Vieru și astăzi perene în timp și spațiu. Aceștea sunt, desigur, atât profesorii de limbă și literatură română, cât și bibliotecarii din liceele respective, fapt pentru care îi felicităm.
Fiecare participant și-a ales textul literar aproape sufletului său. Elevii au dorit  să  readucă în actualitate temele majore ale creației vierene: mama, graiul, patriotismul, credința, casa părintească.
Versurile poetului vorbesc de la sine, dar pe note muzicale răsună și mai frumos, ajung la sufletul oricărui ascultător. De acest fapt ne-au convins elevii care au ales să prezinte colaje muzicale pe versurile poetului mamei, Grigore Vieru. Un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Elimul Nou”, care s-au remarcat și prin  portul național deosebit de frumos al vestimentației, au venit cu un mini-spectacol literar-muzical, în care au inclus poeziile Legământ, În limba ta, Măicuța mea și Casa părintească.
Două eleve ale Liceului Teoretic  „Spiru Haret”  ne-au prezentat un colaj literar-muzical pe versurile Ridică-te Basarabie  (recital de Nicoleta Stăvilă), Pita sufletului  și Răsai (recital, voce și  pian, Natalia Țurcanu).
Un duios Bună dimineața al poetului a ales să ne ofere Marilena Mocanu, elevă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, iar două tinere talentate, eleve ale Liceului Teoretic Profil Artistic „Nicolae Sulac”, ne-au încântat auzul și sufletele, interpretând cunoscutele  melodii pe versurile Fuga și Romantică.
Tema dorului și a păstrării amintirilor sfinte  despre  casa în care am crescut, a fost  reflectată prin interpretarea, fermecător de frumoasă, a melodiei Reaprinde-ți candela, de către Irina Gurulea și Călin Ganea, elevi ai liceului „Ion Creangă”. Pe un fundal muzical, lin și duios, a recitat poezia Casa părintească Roman Hariton, elev al Liceului Teoretic  „Universul”. Aceiași temă au ales să prezinte și două eleve ale Liceului Teoretic  din Ghidighici, și reprezentanții Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.
Un liant din versurile poetului închinate mamei și graiului matern a fost laitmotivul recitalruliror prezentate, cu mult drag și emoții, de alți copii talentați: Amanda Bujac, elevă a Liceului Teoretic „Vasile Vasilache” (Grai matern), Veronica Odagiu, elevă a Liceului Teoretic  „George Meniuc” (Mi-i dor de tine, mamă). Cu frumoase înscenări și recitaluri pe roluri ale versurilor vierene, dedicate mamei, au venit elevii din clasele primare ai Liceului Teoretic  „Tudor Vladimirescu” (Cântecul mamei) și ai Liceului Teoretic  „Principesa Natalia Dadiani” (Închinare mamei).
Grigore Vieru și-a iubit nemărginit de mult Plaiul și Țara, dar a și suferit mult pentru toate nedreptățile aduse neamului nostru  strămoșesc. Respectiv nu puteau să lipsească din spectacolul nostru  versuri cu această tematică, care au fost prezentate de Viorela Buruiană, elevă a Liceului Teoretic  „Mihai Marinciuc” (Glontele internaționalist), urmat de recitalul pe roluri a poeziei Cămașele, prezentat de Dana Ignat și Alina Panuș, eleve ale Liceului Teoretic Profil Artistic „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”. Cu multă durere în voce, dar și demnitate, la care ne cheamă Poetul, a recitat Romina Cuiban, elevă a Liceului Teoretic  din Durlești poezia Floarea soarelui, o poezie cu mult subtext și deplină profunzime.
Toți cei prezenți au resimțit tainele versurilor poetului Grigore Vieru, omniprezent spiritual în Sala Nuciferă a bibliotecii noastre, privindu-ne, cu drag, de pe tabloul pictat de maestrul în artă Leonid Popescu.

Îndemnul nostru, adresat tinerilor, a fost să-l cinstim pe deosebitul Poet Grigire Vieru, care ne va surprinde mereu prin Adevăr și forța Talentului Divin.